Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Συγκέντρωση δυνάμεων και οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη 0,20% στις 765,67 μονάδες κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεπερνώντας γρήγορα τη νευρικότητα στην εκκίνηση των συναλλαγών, κερδίζοντας μικρό προβάδισμα και κάνοντας κινήσεις σε περιορισμένο εύρος τιμών για το μεγαλύτερο μέρος της βασικής διαπραγμάτευσης. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 55,64 εκατομμύρια ευρώ, με πακέτα συναλλαγών σε ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ και ΕΤΕ αξίας 6,87 εκατομμυρίων.

Ύστερα από το αναπάντεχο χθεσινό άλμα σε νέα υψηλά 8μήνου, η αγορά κινήθηκε συσσωρευτικά, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις της γύρω από τα χθεσινά της κεκτημένα, λαμβάνοντας σταθερή στήριξη από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και ορισμένους μη τραπεζικούς τίτλους του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πιο διορθωτική ήταν η τάση στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 641,01 μονάδες, καταγράφοντας πτώση -0,63%. Πέραν της Εθνικής που τερμάτισε με κέρδη 1,06% (ΕΤΕ 1,901€) και της Πειραιώς που κατέγραψε οριακά κέρδη +0,38% (ΠΕΙΡ 1,852€), οι Eurobank (ΕΥΡΩΒ 0,689€) και Alpha Bank (ΑΛΦΑ 1,48€), έκλεισαν με απώλειες -1,85% και -1,00% αντίστοιχα.

Ο κλάδος, πάντως, απέσπασε νέα αναβάθμιση σήμερα από τον επενδυτικό οίκο Wood & Company, ο οποίος αύξησε τις τιμές στόχους για Εθνική και Πειραιώς, αφήνοντας αμετάβλητες αυτές των Eurobank και Alpha Bank. Η Wood θεωρεί ότι ο κίνδυνος για dilution των μετοχών που θα μπορούσε να προκληθεί από αύξηση κεφαλαίων μειώνεται, γεγονός που τις τοποθετεί σε ευνοϊκότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Οι θετικές προβλέψεις της εταιρίας περιστρέφονται γύρω από την υπόθεση για «αυξημένη ταχύτητα» όσον αφορά τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στην ίδια άλλωστε υπόθεση περιστρέφεται και το ράλι που σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους, με νέες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στις μέχρι πρότινος ρημαγμένες χρηματιστηριακά τραπεζικές μετοχές. Παρομοίως, με την ΕΚΤ να κρατά τα επιτόκια μηδενικά σίγουρα ως το τέλος του 2019, λόγω αυξημένων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, τα ξένα κεφάλαια εισρέουν στα συγκριτικά πανάκριβα (για τον εκδότη) ελληνικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να μη μείνουν «απ’έξω» από το trading trend της εποχής: τα high risk assets.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προς τα ελληνικά δημόσια χρεόγραφα έχει οδηγήσει τις αποδόσεις της ελληνικής 5ετίας σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή της αμερικανικής, γεγονός που το Bloomberg περιγράφει σε άρθρο του ως τρέλα. Και ενώ η απόλυτη σύγκριση των δύο ομολογιών θα μπορούσε να είναι άστοχη, δεδομένης της διαφορετικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και της συναλλαγματικής διαφοράς, η προτίμηση προς ένα junk bond σε σχέση με ένα ομόλογο που χαίρει την ύψιστη βαθμίδα investment grade στον πλανήτη, μπορεί να προϊδεάσει τους παρατηρητές για την «παράνοια» που παρατηρείται στα ταμπλό, εγχώρια και ξένα.

Σήμερα λοιπόν, νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσε η ελληνική πενταετία, με την απόδοσή της να φτάνει στο 2,167% ενδοσυνεδριακά. Βελτίωση σημείωσε και η δεκαετία, με την απόδοσή της να φτάνει στο 3,303%.

Κατά τα άλλα, η αγορά περιμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά και οι φημολογίες για νέα έκδοση ΟΕΔ, άγνωστης μέχρι στιγμής διαρκείας, η οποία θα ανακοινωθεί λογικά μετά από την αναβάθμιση, που πλήθος κόσμου περιμένει, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, από Β+ σε ΒΒ-, ή αλλιώς από Highly Speculative, σε Non-Investment Grade speculative. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, και οι δύο βαθμίδες αναφέρονται σε junk ομόλογα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ανοδικά έκλεισαν οι ΤΕΝΕΡΓ (6,79€ +2,88%), ΦΡΛΚ (5,33€ +2,50%), ΣΑΡ (7,44€ +1,92%), ΜΠΕΛΑ (15,05€ +1,69%), ΔΕΗ (1,811€ +0,89%), ΕΕΕ (29,98€ +0,87%),  ΟΛΠ (18,94€ +0,74%),  ΛΑΜΔΑ (6,87€ +0,73%), ΤΙΤΚ (19,18€ +0,63%), ΒΙΟ (3,485€ +0,58%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,736€ +1,05%).

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ, ενώ με απώλειες ολοκλήρωσαν τις δημοπρασίες οι ΕΧΑΕ (4,57€ -2,14%), ΟΤΕ (12,42€ -0,88%), ΜΟΗ (20,96€ -0,57%), ΓΡΙΒ (10,94€ -0,55%), ΑΡΑΙΓ (8,28€ -0,48%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (5,38€ -0,37%).