Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx: Τα top picks για το 2021 – Ελκυστικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές

Μετά από ένα χρόνο πραγματικά πρωτοφανών γεγονότων που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19, οι επενδυτές αναζητούν μια αργή επιστροφή στην ομαλότητα το 2021…

… με την έγκαιρη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό, τη συνεχιζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη συμβολή από τo Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Euroxx θεωρούν ότι μετά από μια δύσκολη αρχή, οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε καλή θέση για ανάκαμψη μέσα στο 2021. Κατά την άποψή τους, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απόδοση της οικονομίας και των κεφαλαιαγορών το 2021 είναι:

Stock picking

Βραχυπρόθεσμα, και ελλείψει σημαντικών καταλυτών, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ θα κινείται γύρω από τις 800 μονάδες, με την στρατηγική του stock picking να κυριαρχεί. Συνολικά, στο βασικό σενάριο, δηλαδή αποκλείοντας το σενάριο σοβαρής διαταραχής που σχετίζεται με ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική απόδοσης. Η Euroxx συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες να επουλωθούν, και σίγουρα δεν θα ανακάμψουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό.

Euroxx Top Picks for 2021

Τα top picks

Οι κορυφαίες επιλογές για φέτος περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψη των αναλυτών, προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ο μετασχηματισμός.

Όπως πάντα, και φέτος στις κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνονται επίσης και δύο μετοχές με μεγάλη ρευστότητα, καλές βασικές αρχές, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία επιλογή φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση και την καλύτερη θέση ρευστότητας στην κατηγορία, όπως και τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης.