Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Τι εκτιμά για την ελληνική αγορά ακινήτων και τις εκδόσεις MREL των ελληνικών τραπεζών

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Οι αναλυτές του οίκου της Goldman Sachs επισημαίνουν μια τάση που παρατηρείται φέτος στον τομέα των τραπεζών που είναι η υποαπόδοση των τραπεζών που είναι εκτεθειμένες σε εμπορικά ακίνητα (CRE), ιδίως εκείνων που έχουν συμμετοχές στον τομέα των γραφείων στις ΗΠΑ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση στο τομέα CRE η οποία είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οποίος κατά το 2021 ήταν 10,8%. Μόνο η Εθνική Τράπεζα είχε έκθεση σε CRE 11,6% ως ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων κατά το α’ φετινό τρίμηνο.

Πέραν αυτού, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ – ΕΒΑ) προβλέπει υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας των τιμών CRE στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη για το 2023 και τα έτη 2024/2025 να αναμένεται να είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης. «Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η Πειραιώς επικαιροποίησε στο β’ τρίμηνο τις δικές της προβλέψεις για την αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων, με την αύξηση για το 2023 να θεωρείται τώρα 11,4% έναντι προηγούμενων προβλέψεων για το 2023 στο 6,7% και την αύξηση από το 2024 να θεωρείται 8,8% έναντι 6,3% προηγουμένως. Η διοίκηση δήλωσε ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις βασίζονται στην υψηλή ζήτηση για ακίνητα που προέρχεται από ξένους αγοραστές. Η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε ότι βλέπει μεγάλη ζήτηση από τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, το Λίβανο και άλλες χώρες, με ορισμένους επενδυτές να κάνουν χρήση της Golden Visa, που σύντομα θα δει αύξηση του ελάχιστου ορίου στα 500 χιλ. ευρώ ανά ακίνητο», επισημαίνει η τράπεζα.

Δεδομένου του κινδύνου προσφοράς που βλέπει στις senior εκδόσεις, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα επίπεδα των spreads. «Υπάρχουν μερικά Tier2 ομόλογα που έχουν ημερομηνίες ανάκλησης που πέφτουν πριν από το τέλος του 2025. Θα περιμέναμε ότι οι τράπεζες θα ανακαλέσουν τα ομόλογα, δεδομένου του κινδύνου φήμης από τη μη ανάκληση. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση μη ανάκλησης, το αποσβεσμένο τμήμα του Tier2 θα εξακολουθούσε να υπολογίζεται ως κεφάλαιο MREL. Ως εκ τούτου, συμπεριλαμβάνουμε στο προς έκδοση ποσό μόνο τα senior που θα έχουν μικρότερη του ενός λήξη πριν από το τέλος του 2025. Για το τρέχον έτος, με βάση τα σχόλια των διοικήσεων, θα περιμέναμε μία ή δύο συμφωνίες από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2023», εξηγεί η Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Έτοιμες για νέο ράλι οι τράπεζες – Γιατί προτιμά τις ομολογιακές εκδόσεις τους

Goldman Sachs: Αύξησε σημαντικά την τιμή στόχο για την μετοχή της UBS

Σόλομον (Goldman Sachs): Πιο πιθανή η «ομαλή προσγείωση» για ΗΠΑ