Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Θέλει πολλή δουλειά για να επιστρέψουν οι «ταύροι» στις μετοχές

 Peter Oppenheimer, επικεφαλής της στρατηγικής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs

Ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής της στρατηγικής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs επισημαίνει ότι έχουμε δρόμο για να επιστρέψουν οι αγοραστές στις αγορές, ο οποίος θα είναι γεμάτος από μεταβλητότητα, αναταραχές και δυσκολίες.

Οι αποδόσεις στις μετοχές θα παραμείνουν χαμηλές και με υψηλή μεταβλητότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιθανόν η αγορά να δοκιμάσει ξανά τα χαμηλά της, προτού δημιουργηθεί ο πραγματικός πάτος, καθώς η τράπεζα χαρακτηρίζει το πρόσφατο «ράλι» των τιμών από τις 22 Ιουνίου ένα τυπικό bear market rally.

Πώς να καταλάβουν οι επενδυτές σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αγορές

Οι δείκτες Bull/Bear Market και Risk Appetite προσπαθούν να απεικονίσουν τους παράγοντες και τις συνθήκες των αγορών γύρω από τα σημεία αλλαγής στην κυρίαρχη τάση. Ο συνδυασμός των δύο δεικτών μπορεί να προσφέρει ένα «μπούσουλα», ιδιαίτερα όταν και οι δύο βρίσκονται κοντά σε ακραίες τιμές.

Όταν ο δείκτης Bull/Bear Market είναι κάτω από το 45% και ο δείκτης Risk Appetite είναι κάτω από το 1,5, οι πιθανότητες επίτευξης υψηλών αποδόσεων στους επόμενους δώδεκα μήνες είναι πολύ υψηλές. Τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στα χαμηλά της αγοράς.

Οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και ασταθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η αγορά θα δοκιμάσει ξανά τα χαμηλά της, προτού δημιουργηθεί ο πραγματικός πάτος της αγοράς, εκτιμά ο Oppenheimer.

Η ιστορία διδάσκει ότι στα 18 bear market rallies από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η διάρκεια τους ήταν κατά μέσο όρο 44 ημέρες και η απόδοση του MSCI AC World ήταν κατά μέσο όρο από το 10% έως 15%. Επιπλέον, οι μετοχικοί κυκλικοί κλάδοι υπεραποδίδουν έναντι των αμυντικών, αλλά δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση απόδοσης μεταξύ των μετοχών αξίας και ανάπτυξης και της μικρής με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η διαφορά μεταξύ της απότομης και της ήπιας προσγείωσης

Η διάρκεια και το μέγεθός του τρέχοντος ράλι στις τιμές δεν ήταν ασυνήθιστα σε σχέση με τα ιστορικά στοιχεία και σε αυτή τη βάση o Oppenheimer προσδοκά περαιτέρω αδυναμία και αναταραχές στις αγορές μετοχών προτού δημιουργηθεί ένας ισχυρός πάτος.

Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει στην εξήγηση της διαφοράς μεταξύ ενός ράλι σε μια bear market και μιας πραγματικής μετάβασης σε μια bull market έχει να κάνει με τη μεταβλητότητα γύρω από το κατώτατο σημείο.

Σε γενικές γραμμές:

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Γιατί το sell-off των ομολόγων «πυροδοτεί» νέες πιέσεις σε όλες τις αγορές

Morgan Stanley: Γιατί ψηφίζει την ελληνική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης