Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Καταλύτης για άνοδο σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα η αναβάθμιση της S&P

Mikhail Butkov, Goldman Sachs

Mikhail Butkov, Goldman Sachs

“Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την S&P μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψή μας”, αναφέρουν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov.

Αναμένουμε μια θετική αντίδραση της αγοράς μετοχών για τις ελληνικές τράπεζες από αυτή την αναβάθμιση, δεδομένης της βελτίωσης του κλίματος“, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Στις 20 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα BBB-/A-3 από BB+/B με σταθερές προοπτικές. Η S&P επικαλέστηκε τη βελτίωση της πορείας των δημόσιων οικονομικών εν μέσω της δημοσιονομικής προσπάθειας εξυγίανσης για την απόφαση αναβάθμισης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η S&P έχει αξιολογήσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG).

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS Morningstar αναβάθμισε επίσης τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε IG. Οι επόμενες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης για το 2023 είναι την 1η Δεκεμβρίου 2023 από τη Fitch.

Η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το status IG).

Η S&P είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των Fitch, Moody’s και DBRS), τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων, όταν τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

Η αναβάθμιση αυτή θα επιτρέψει φθηνότερες εξασφαλίσεις, όταν τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.

Η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG από την S&P, Fitch ή Moody’s. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει τη συμπερίληψη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα ομολογιακών δεικτών.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη.

Η διαφορά των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας σε σχέση με τα γερμανικά Bunds και τα ιταλικά BTPs έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς IG.

Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4,3% περίπου, γεγονός που συνεπάγεται ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή BTPs στο 4,9%.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας“, καταλήγει ο αναλυτής.

Διαβάστε επίσης

DZ Bank: Ξεκάθαροι λόγοι για συνέχισης της θετικής τάση αξιολόγησης της Ελλάδας

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της S&P – Τα 8 δυνατά σημεία της οικονομίας, οι προσδοκίες και οι προκλήσεις 

S&P: Στην επενδυτική βαθμίδα επιστρέφει η Ελλάδα – Αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2023