Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Capital Economics: Η νέα αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας είναι προ των πυλών

Επιφυλακτική για την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας εμφανίζεται σε ανάλυσή της για το νόμισμα η Capital Economics.

Βασισμένη στα sell-offs που έπληξαν την τουρκική λίρα το 2014 και 2017, η Capital Economics εκτιμά ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε ενδεχομένως να παρατείνει το ανοδικό σερί. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του νομίσματος, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο ευάλωτα νομίσματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Συγκεκριμένα, η Capital Economics επισημαίνει ορισμένες εξελίξεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την τουρκική λίρα.

Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 7 Ιουνίου είναι μια από αυτές, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι εκλογές του Ιουνίου επίσης, εφόσον ο Ερντογάν χρειαστεί και δεύτερο γύρο προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο, η ανοδική πορεία της λίρας θα εξασθενήσει.

Ιστορικά, η λίρα έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως συνέβη και το 2015, όταν το κυβερνών κόμμα απώλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, συνίσταται στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα, καθώς η λίρα παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών. Άλλωστε, ας μην λησμονούνται οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό και τα μεγάλα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Τέλος, η πρόθεση της Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων αποτελεί μια εξέλιξη η οποία θα αποτρέψει τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές.

Έτσι, η Capital Economics εκτιμά ότι σύντομα οι εισροές κεφαλαίων προς το τουρκικό νόμισμα θα εξασθενήσουν και η λίρα θα περιέλθει σε νέα δίνη, ξεκινώντας από το τέλος του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η αύξηση των επιτοκίων δεν ανέκοψε την πτώση της τουρκικής λίρας; Τι δείχνει η ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο εφιάλτης της Τουρκίας: Νέες δραματικές απώλειες για την τουρκική λίρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραματική έκκληση Ερντογάν: Μετατρέψτε δολάρια και ευρώ σε τουρκικές λίρες!