Titans

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Επιχειρηματίας

Αν υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας που να εκπροσωπεί τη δύναμη του ελληνικού επιχειρείν, με ικανότητα, γνώση και φαντασία, επιμονή και διορατικότητα, που να μπορεί πάντα να κοιτάζει ψηλά και την ίδια στιγμή να παραμένει προσγειωμένος, αυτός είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το 2019 ήταν και πάλι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον όμιλο, γιατί κατάφερε, για άλλη μια φορά, να ανοίξει νέους επιχειρηματικούς δρόμους. Στον τομέα του φυσικού αερίου, αύξησε το μερίδιό του στην προμήθεια, που διαμορφώνεται πλέον στο 35%, και στην ηλεκτροπαραγωγή πέτυχε να αυξήσει τα μερίδια της Protergia και να εγκαινιάσει το νέο κύκλο επενδύσεων σε μονάδες συμπαραγωγής, με την έναρξη της επένδυσης των 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας ισχύος 826 MW.

Η Mytilineos σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, με 1,2 GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο θα υπερβεί τα 2 GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βλέποντας μπροστά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε πάρει εγκαίρως θέση, εξαγοράζοντας το Αλουμίνιον της Ελλάδος το 2005. Κίνηση που άνοιξε τον δρόμο και για την είσοδό του στην αγορά της ενέργειας, που σήμερα απογειώνει τον όμιλο.

Οι σποραδικές δημόσιες τοποθετήσεις του για το οικονομικό μέλλον του τόπου προκαλούν πάντα συζητήσεις, καθώς ο επιχειρηματίας διαθέτει σημαντικό ειδικό βάρος, που υπολογίζει η αγορά. Συνδυαζόμενο μάλιστα με την καινοτόμο και διορατική του σκέψη, του προσδίδει αυξημένη επιδραστικότητα.

Δηλωτικό της ορθολογικής αξιολόγησης των καταστάσεων είναι και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του όταν αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. «Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων 10 ετών ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο, το οφείλουμε στον τόπο και τις νέες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα