Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

«Χωρίς στρατηγική, δεν υπάρχει προϊόν. Χωρίς προϊόν, δεν υπάρχει τουρισμός».

Αυτή είναι η βασική αρχή για τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, και ταυτόχρονα η «πυξίδα» που θα οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό ακόμα πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Γιάννης Ρέτσος, ξενοδόχος, 50 ετών, με πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, ανέλαβε τα ηνία του ΣΕΤΕ πριν από τρία χρόνια. Και έφερε έναν αέρα εξωστρέφειας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που εκπροσωπεί περισσότερες από 49.000 επιχειρήσεις, με τη συνδρομή της Marketing Greece, όπως και του επιστημονικού βραχίονα του ΣΕΤΕ, του INSETE.

Αναμφίβολα ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, καθώς μέσα στη δίνη της κρίσης αποτέλεσε ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία.

Σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση του «κοινωνικού αποτυπώματος» είναι κυρίαρχοι στόχοι, που θα εξασφαλίσουν το «αύριο» του ελληνικού τουρισμού. Και πάνω σε αυτούς δουλεύει ο Γιάννης Ρέτσος, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα, καθώς το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να «κερδίσει» έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Διότι η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ, ενώ για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου ο πολλαπλασιαστής φτάνει στα 2,65 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, «τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αλλαγών για τον τουρισμό μας». Οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά μεταβάλλονται διαρκώς και ως εκ τούτου επιβάλλουν την προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού στα νέα δεδομένα και μάλιστα άμεσα.

Χωρίς να υποτιμάται το προϊόν «ήλιος και θάλασσα», η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, την αειφορία, τον αγροδιατροφικό τομέα, ανοίγει νέους δρόμους που εστιάζουν στην ωριμότητα του προορισμού και ικανοποιούν τον σύγχρονο ταξιδιώτη. Ο θεσμικός ρόλος του Γιάννη Ρέτσου στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού τον καθιστά, εξ ορισμού, έναν από τους πιο επιδραστικούς παράγοντες της αγοράς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα