• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Με το χέρι στη σκανδάλη για να ανοίξουν οι offshore λογαριασμοί οι ελβετικές τράπεζες


    Όταν η Ελβετία θα πατήσει το κουμπί για την αποστολή δεδομένων για offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, θα κάνει κάτι που κάποτε ήταν κυριολεκτικά αδιανόητο: θα αφήσει πίσω της την απόλυτη μυστικότητα που επικρατούσε κάποτε για όποιον είχε καταθέσεις στη Ζυρίχη ή τη Γενεύη.

    Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι το τελευταίο κεφάλαιο ενός έπους που ξεκίνησε με τη σύλληψη του πρώην τραπεζίτη της UBS Bradley Birkenfeld το 2008, κόστισε στις ελβετικές τράπεζες πάνω από 6 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και οδήγησε στην ποινική δίωξη πολλών τραπεζικών.

    Όμως, παρ’ όλο που οι ελβετικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται αφορολόγητα κεφάλαια, ο «οικονομικός πόλεμος», όπως τον χαρακτηρίζει ο CEO της UBS Sergio Ermotti, δεν επηρέασε σοβαρά την Ελβετία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει το μέρος που προτιμούν οι πλούσιοι του κόσμου να «παρκάρουν» τα χρήματά τους. Ούτε βύθισε την οικονομία σε ύφεση, όπως είχαν προειδοποιήσει κάποιοι οικονομικοί αναλυτές το 2012.

    Το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι τώρα για το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία τέθηκε σε ισχύ το 1934 και βοήθησε τη χώρα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, με τη νομοθεσία να προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια ή πρόστιμα εάν κάποιος τραπεζίτης αποκαλύψει εσκεμμένα «μυστικά» τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση του στο πλαίσιο του ρόλου του.

    Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 2008. Οι ΗΠΑ και, στη συνέχεια, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες άρχισαν να ασχολούνται πιο επισταμένως με το πώς πολλοί εύποροι κατάφερναν να κρύβουν χρήματα από την εφορία με τη βοήθεια των ελβετικών τραπεζών.

    Το 2010, το κοινοβούλιο στη Βέρνη έδωσε την άδεια να δοθούν στην Ουάσιγκτον στοιχεία πελατών προκειμένου να προστατεύσει την UBS, η οποία είχε διασωθεί δύο χρόνια νωρίτερα με κρατικά κεφάλαια 59,2 δισ. δολαρίων. Οι ελβετικές τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τακτικά στοιχεία για λογαριασμούς πελατών στις ΗΠΑ το 2015. Πλέον, η Ελβετία θα στέλνει στοιχεία για όσους έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ