• Top Stories

    Capital Economics: Τα μέτρα ελάφρυνσης των Ευρωπαίων απλά μεταθέτουν το ελληνικό πρόβλημα

    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Μικρό θα πρέπει να είναι το «καλάθι» που θα κρατά η Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης προτείνει η Capital Economics, η οποία επισημαίνει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα σε μελλοντικό χρόνο.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, παρά τα προτεινόμενα μέτρα για το χρέος και το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα προσφέρουν οι πιστωτές, η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη, τόσο σε μια πιθανή νέα ύφεση της οικονομίας της όσο και σε δυνητικές αναταράξεις στις αγορές.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασταθείς δεδομένου ότι το ύψος του δημόσιου χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται.

    Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος πως τα χρέη προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα αντικατασταθούν από τα φθηνότερα κεφάλαια του ESM και η μέση διάρκεια ωρίμανσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά περίπου 7 έτη, στα 40 από 32,5 που είναι σήμερα.

    Αναφορικά με τις διαρροές περί μέτρων εξομάλυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους για το 2018, η Capital Economics  αναφέρει πως θα βοηθήσουν την Αθήνα να εκδώσει νέο δεκαετές ομόλογο, ωστόσο δεν θα κάνουν μικρότερο το χρέος.

    Η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, αν και η Capital Economics θεωρεί δύσκολο τον στόχο της κυβέρνηση για αύξηση 2% μεσοπρόθεσμα, λόγω των φτωχών δημογραφικών στοιχείων, τις προβληματικές τράπεζες, την οικονομική δυσκαμψία αλλά και της λιτότητας που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την άλλη, η έκθεση αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να διατεθειμένο να αλλάξει τη θέση λέγοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί μια για πάντα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόμνημα-σοκ για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα: «Καρότο και μαστίγιο» σε πλήρη λειτουργία από τους πιστωτές



    ΣΧΟΛΙΑ