• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία κατά Exxon Mobil: Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της

    • NewsRoom

    Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Δια στόματος του Ιμπραΐμ Καλίν, εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντά η τουρκική κυβέρνηση στη δήλωση της Exxon Mobil περί συνέχισης της έρευνας στο 10ο οικόπεδο της ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή».

    Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η ExxonMobil, ο προγραμματισμός της εταιρείας αναφορικά με τις εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά κανονικά, παρά τις αντιδράσεις και προκλήσεις της Άγκυρας.

    Ύψιστη προτεραιότητα -όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ExxonMobil στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- είναι η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα εκπονήσουν τις έρευνες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες».

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν τη μετακίνηση Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

    Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες από τα τουρκικά δικαστήρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ο Παυλόπουλος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περίεργο περιστατικό: Έκλεψαν από φαντάρο την κάρτα εισόδου στο Πεντάγωνο



    ΣΧΟΛΙΑ