• Πολιτική

    Ν. Βούτσης: Οι θεσμοί ανέτρεψαν την πορεία το 2014 και σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Βούτσης

    Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής


    «Οι Θεσμοί σήμερα, για δικούς τους λόγους, υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην σταθερότητα της χώρας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως οι ίδιοι οι «ευρωπαϊκοί και θεσμικοί εταίροι» αποδόμησαν και ανέτρεψαν το «success story του 2014», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «κυοφορία αντιΣΥΡΙΖΑϊκου μετώπου» που συγκροτείται «με την συνδρομή συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων».

    «Δεν αντιλαμβάνεστε το ιστορικό σας λάθος. Ότι το success story του 2014 αποδομήθηκε και ανατράπηκε από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σας θεσμικούς εταίρους. Πιστεύετε ότι η πορεία ανατράπηκε το 2014 από κάποιους που κορόιδεψαν τον λαό», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

    «Αντί αμηχανίας που προκαλεί η έλλειψη στρατηγικής βλέπουμε από την αντιπολίτευση να επιστρατεύει κρεσέντο καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά. Οι εμπνευστές του θα διαψευστούν. Οι δυνάμεις εργασίας, οι πνευματικές, κοινωνικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για να συνεχίσει: «Οι δυνάμεις αυτές θα θα συμβάλουν για την διαμόρφωση στην μεταμνημονιακή εποχή εθνικών ηγεμονικών δυνάμεων»

    Αναφορικά με την τροπολογία για το «50%+1» για τις απεργίες, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως «το μέτρο δεν είναι δικής μας έμπνευσης. Δεν θα θέλαμε να επιβληθεί αλλά δεν συνιστά κατάργηση των απεργιών. Δεν είναι θετικό μέτρο.» Αντίθετα όμως  τόνισε ότι «θετικό» γεγονός αποτελεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν ενταθεί και η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει περιοριστεί.

    Ο κ. Βούτσης πάντως εξέφρασε τις επιφυλάξεις για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

    «Τακτοποίηση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα γίνει εναντίον όσων
    βάζουν τρικλοποδιές» είπε αρχικά για να προσθέσει «Θα μου πείτε: Και τι έγινε; Θα αλλάξει το τοπίο και θα φύγουν τα συμφέροντα; Καλύτερα να μη μιλήσω. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

    Σε άλλο σημείο ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. «Πιστεύω ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μπαίνουμε σε μια φάση προοδευτική διεξόδου» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος αναφέροντας «δειγματοληπτικά» όπως είπε τα αντίμετρα της κυβέρνησης σημείωσε μεταξύ άλλων και την μείωση της ανεργίας για να παραδεχθεί «βεβαίως είναι πρόβλημα οι μορφές εργασίας αλλά είναι πρόβλημα στο πλαίσιο της ανάπτυξης».

    Τέλος, υποστήριξε ότι «Δεν συμφωνώ με αυτό που λέει η πλειοψηφία. Ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης».

    Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ και ΝΔ

    Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΔΗΣΥ και της ΝΔ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «για λόγους ευγενείας και σωφροσύνης θα έπρεπε να αποφύγει στην εισαγωγή ότι έχει ύποπτα κίνητρα η αντιπολίτευση. Έχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις αλλά όχι να καθορίζει το κίνητρο της αντιπολίτευσης. Είναι νομοτέλεια του πολιτεύματος να υπάρχει αντιπολίτευση. Αν θέλει να κάνει διάκριση μεταξύ ορθής και μη ορθής αντιπολίτευσης τότε να μας στέλνει τις ομιλίες μας».

    «Δεν είπα ότι είναι ύποπτη για οτιδήποτε, είπα ότι στήνεται αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με την συνδρομή πολιτικών κομμάτων» απάντησε ο κ. Βούτσης.

    Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι « δεν άκουσα κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανευθυνότητα που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τις αυταπάτες που μας κόστισαν. Δεν άκουσα για σεισάχθεια και κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Για τους 27 φόρους, 21 περικοπές συντάξεων κλπ. Ξέρουμε το 2014 ποιος προκάλεσε τις εκλογές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η απίστευτη δήλωση του Δημ. Βέττα: Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά υποφορολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ