• Πολιτική

    Μανιαδάκης: Η Τουλουπάκη ήξερε πως θα φύγω, συναντηθήκαμε στη ΓΑΔΑ την Παρασκευή! (video)

    • NewsRoom
    Μανιαδάκης

    Νίκος Μανιαδάκης


    Σε νέες καταγγελίες σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται προκειμένου να καταθέσει εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, του Γιάννη Στουρνάρα και του Άδωνη Γεωργιάδη προχώρησε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης.

    Μιλώντας αυτή τη φορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε πως η ίδια η εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήξερε πως θα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε, «την Παρασκευή πριν ταξιδέψω ανταλλάξαμε ευχές με την κ. Τουλουπάκη, συνεργάτη της και τον υπεύθυνο αρχής προστασίας μαρτύρων μέσα στη ΓΑΔΑ! Είχα δηλώσει κατηγορηματικά ότι εφόσον μού ζητηθεί να γυρίσω θα γυρνούσα άμεσα. Ξέρουν οι αρχές ότι εργάζομαι στην Ισπανία, ήξεραν ότι η οικοσυσκευή μου θα πάει στην Ισπανία, και είχα οδηγίες για να εμπλακώ στο πρόγραμμα προστασίας της Ισπανίας».

    «Γιατί να φύγω κρυφά;» αναρωτήθηκε προσθέτοντας πως δεν κινήθηκε παράνομα και είναι ενδεικτικό πως φτάνοντας στο αεροδρόμιο κρατήθηκε χωρίς αιτία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να βγει και η διαταγή απαγόρευσης εξόδου.

    Ο κ. Μανιαδάκης παραδέχθηκε πως ήταν ο ίδιος που κατέθεσε με το ψευδώνυμο «Αναστασίου», όπως του ζητήθηκε από τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές. Αποκάλυψε επίσης πως όλο αυτό το διάστημα έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο εξωτερικό. «Έχω ταξιδέψει 70 με 80 φορές στο εξωτερικό χωρίς πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην πολύκροτη υπόθεση, αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία, σημείωσε ότι με τον πρώην πρωθυπουργό«δεν έχει συναντηθεί ποτέ στη ζωή του», ο πρώην υπουργός Υγείας τον είχε καλέσει ως μέλος της ομάδας που διαπραγματευόταν με την τρόικα, αλλά ποτέ δεν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και δεν είχαν ιδιαίτερη συνεργασία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

    Ο κ. Μανιαδάκης κατήγγειλε ότι οι δικαστικές αρχές του έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα. «Μού ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει». Μού ζητήθηκε, συνέχισε, υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο. «Μού καταστρέφουν τη ζωή, την τιμή την υπόληψή μου, με έχουν ελέγξει επανειλημμένα» σημείωσε.

    «Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μού ασκηθεί πίεση. Δυσαρέστησα…» σχολίασε ο καθηγητής.

    Ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε πως το 2016 τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος Σαράκης και μιλώντας εξ ονοματος αμερικανικών αρχών του ζήτησε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και να βοηθήσω τους αμερικανούς στην υπόθεση Novartis. Ο ίδιος αρνήθηκε αλλά ο κ. Σαράκης επανήλθε για να εισπράξει δεύτερη άρνηση.

    To 2017 άρχισε να αναφέρεται το όνομά του ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση και εν συνεχεία άρχισαν οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές. Όπως μάλιστα ανέφερε, στις έρευνες των αρχών στους λογαριασμούς του δεν προέκυψε τίποτα.  Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτουςοι αρχές του ζήτησαν να συνεισφέρει στην υπόθεση της τιμολόγησης φαρμάκων και έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή του ως μάρτυρας.Αμέσως μετά του ζητήθηκε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

    «Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό προϋπόθεση είναι να μην έχει εμπλοκή και να είναι αθώος», σημείωσε. «Ξεκίνησα να κάνω για τις αρχές αναλύσεις για το ποιες ήταν οι περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων πιθανή ζημία και λοιπά. Έκανα ανάλυση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε πως δύο φορές του ζητήθηκε να δώσει ονόματα υπουργών και να δηλώσει πως γνωρίζει ότι χρηματίστηκαν.

    Δύο φορές ένας εκ των άλλων δύο μαρτύρων, τους οποίους ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε πως γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα, κατέθεσε ότι γνωρίζει πως έλαβε 120.000 από τη Novartis «για να προωθήσει στη βουλή νομοσχέδιο που όμως ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας»! Μάλιστα ο μάρτυρας την πρώτη φορά άλλαξε την κατάθεσή του αφού είχε δηλώσει πως τα χρήματα τα είχε λάβει «η σύζυγος του κ. Μανιαδάκη», αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως μιλούσε για άλλο άτομο με το οποίο ο καθηγητής ουδεμία σχέση είχε.

    «Ή έχει άδικο ο μάρτυς και θα έπρεπε να δούμε τι συμβαίνει ή έχει δίκαιο και πρέπει να διερευνηθεί γιατί παρέμεινα στο καθεστώς προστασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά τα περί κατάθεσή του στις αμερικανικές αρχές δήλωσε ότι είπε τα ίδια με αυτά που έχει πει στις ελληνικές και τίποτα παραπάνω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβες Μανιαδάκη: Με πιέζουν για να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδ. Γεωργιάδης στο mononews: Θα ζητήσω εξαίρεση της Εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη από την υπόθεση Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ