• Πολιτική

    «Καρφί» Πούτιν σε Τσίπρα: «Σαχλαμάρες» οι κατηγορίες για συνωμοσία κατά της Ελλάδας (video)

    • NewsRoom


    Με αισιοδοξία για την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Ρωσίας, αλλά και «μπηχτές» για την διπλωματική κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε  η κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της συνάντησης τους.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, στην πολύ σύντομη αρχική τοποθέτησή του, ανέφερε πως κατά τη συζήτησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξετάστηκε η δυνατότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στα έργα υποδομής για την ενέργεια, ενώ δόθηκε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Μιλώντας μάλιστα με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

    Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα».

    «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας», σημείωσε.

    Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «επίκαιρη» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

    Παράλληλα όπως ανέφερε συζητήθηκε και το κυπριακό ζήτημα.

    Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία».

    «Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα 

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

    Τσίπρας: Ο Ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος

    Συνεχίζοντας, την αρχική του τοποθέτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

    «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το casus belli».

    Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στον Ρώσο πρόεδρο, γύρω από τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η  ονομασία των βόρειων γειτόνων μας και ειδικότερα το πόσο σημαντικό είναι να μην έχει συνταγματική ονομασία το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. «Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση ένα θέμα που μένει χρόνια άλυτο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως να μην αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανακηρύξουν το 2019 ως έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.

    Πούτιν: Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας

    Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες, από την ΕΡΤ, για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, ο Βλ. Πούτιν από την πλευρά του ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

    Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες δέχθηκαν ερώτηση από Ρωσίδα δημοσιογράφο για την διπλωματική κρίση τους περασμένους μήνες.

    «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ  υπογράμμισε ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει ενοχλήσει τη σχέση των δύο κρατών.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας το «μεμονωμένο». Έκανε μάλιστα λόγο για μια «μια βροχερή μέρα στη διάρκεια του καλοκαιριού» η οποία όμως  «δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλοκαίρι». Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. Μάλιστα, για να το αποδείξει ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

    Αλέξης Τσίπρας:  Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας

    Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

    Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

    Ενεργειακή συνεργασία και  φυσικό αέριο

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος να συζητήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream που θα περνά από τη χώρα. «Το συζητήσαμε με τους Έλληνες και υπάρχει αρκετή πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώνεται (σ.σ. TAP). Μπορούμε να δούμε πως θα τον γεμίσουμε με προϊόν. Είναι ξεχωριστό θέμα και θα πρέπει να το εξετάσουμε οικονομικά», τόνισε ο Βλ. Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, μίλησε για επέκταση του Turkish Stream, ψέγοντας την ευρωπαϊκή Επιτροπή για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική της.

    «Στηρίζουμε τη διαφοροποίηση ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμός των πηγών και των μέσων και όχι αποκλεισμό κάποιων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε πως η βέλτιστη τεχνικά και οικονομικά λύση είναι ο TAP να έχει και ρωσικό αέριο. Είναι θέση που υποστηρίζουμε σταθερά και θα συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

    “Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων ενέργειας., η αρχή της διαφοροποίησης σημαίνει πολλαπλασιασμός πηγών και διόδων και όχι αποκλεισμός. Εντός της Ε.Ε. υπάρχου δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως όταν προωθείται ο North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μία σταθερή στάση εντός της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δε μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς έχουμε προχωρήσει ήδη στην κατασκευή του 80% του TAP. Ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο. Θεωρώ ότι μία βέλτιστη λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο. Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ