• Ελλάδα

    Συλλαλητήριο: Πώς 400.000 Έλληνες άλλαξαν τα δεδομένα


    Το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε ένα από αυτά τα μεγάλα γεγονότα που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας και περνούν στο συλλογικό ασυνείδητο μίας χώρας ως καθοριστικά για την πορεία της. Αυτό ακριβώς που δεν ήθελαν στην κυβέρνηση συνέβη: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα. Ότι “Η Μακεδονία είναι Ελλάδα”.

    Θα ήταν πολύ βολικό για το Μαξίμου να πάνε στο χθεσινό συλλαλητήριο… τρεις κι ο κούκος. Θα έλυνε τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα σήμαινε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και μπορεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η γειτονική χώρα θα βγει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να ονομάζεται “Νέα” ή “Άνω” Μακεδονία, ή με κάποια άλλη παρόμοια ονομασία. Γι’ αυτό και όλη αυτή η απαξίωση, αλλά και η αποσιώπηση του συλλαλητηρίου από τα κανάλια.

    Όμως οι πολίτες είχαν άλλη άποψη. Συγκεντρώθηκαν μαζικά στη Θεσσαλονίκη (αν και η “επίσημη” εκδοχή της ΕΛΑΣ κάνει λόγο για 90.000 διαδηλωτές, εκτιμήσεις φέρνουν τον αριθμό τους πιο κοντά στις 400.000) και έδειξαν ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι κάτι το ασήμαντο με το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να ξεμπερδέψει εύκολα. Και με τον τρόπο αυτό άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα γύρω από τις συζητήσεις με τα Σκόπια. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να αψηφήσει αυτήν τη “φωνή λαού”;

    Παράλληλα, το μήνυμα των διαδηλωτών δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και λίγο-πολύ όλα τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου”, που διαπιστώνουν ότι πρέπει να ανεβάσουν τους τόνους για το Σκοπιανό, έχοντας πια και τη λαϊκή “εντολή” να το πράξουν, έστω κι αν οι βουλευτές των περισσότερων εξ αυτών απείχαν από το χθεσινό συλλαλητήριο.

    Όμως ίσως το σημαντικότερο “μήνυμα” που πρέπει να λάβουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου από το χθεσινό γεγονός έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των ανθρώπων που διαμαρτύρονται. Μέχρι τώρα, πολλοί ήταν αυτοί που απαξίωναν τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό, απορρίπτοντάς τις ως εκπορευόμενες από ακροδεξιά στοιχεία. Όμως όταν σε ένα συλλαλητήριο συγκεντρώνεται μαζικά τόσος κόσμος, είναι επικίνδυνη αυτή η ταύτιση των διαδηλωτών με τους “φασίστες”, τους “ακροδεξιούς”, τους “εθνικιστές”, καθώς ουσιαστικά “σπρώχνει” απλούς ανθρώπους, αγνούς πατριώτες, στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων (ποιος ξέρει, ίσως να προκύψει και ένα νέο κόμμα… Μακεδονομάχων, με σκοπό να αποσπάσει εκλογική πελατεία τόσο από τη Χρυσή Αυγή, όσο και από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ).

    Αυτό είναι κάτι που κανένας λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία πιο ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος – κάτι που ελπίζουμε ότι κατανοούν και οι ίδιοι οι βουλευτές των κομμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκησε η ενημέρωση των ιστοσελίδων. Η μεγάλη συντριβή της τηλεόρασης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με τον Έλληνα νεκρό στην Καμπούλ: Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολάκης για συλλαλητήριο: Νοσταλγοί της χούντας, τρελαμένοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ