• Πολιτική

    Γ. Κουμουτσάκος: «Αν το ΥΠΕΘΑ θέλει 5 μέρες για να καταλάβει τι έγινε στον Έβρο, έχουμε πρόβλημα»

    • NewsRoom

    Γιώργος Κουμουτσάκος


    Επικριτικός για την στάση της κυβέρνησης στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Τουρκία εμφανίστηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος,  εξερχόμενος  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, «είναι λανθασμένη η πολιτική εκτίμηση ότι η Τουρκία ενεργεί με νευρικότητα. Η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις που αυτή τη στιγμή ενισχύονται και ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητά των διεκδικήσεων της».

    «Εμείς έχουμε κάνει κριτική στην κυβέρνηση, και στην άποψη και στην εκτίμησή της, ότι η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη. Η νευρικότητα είναι ένα στοιχείο παροδικότητας. Η Τουρκία όμως έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις οι οποίες, αυτή τη στιγμή, ενισχύονται ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητα της διεκδίκησης”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε μεν ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο της περιοχής», εκτίμησε όμως ότι «η στάση αυτή της Τουρκίας δεν είναι απότοκος μιας νευρικής πολιτικής». «Αυτή είναι μια λάθος εκτίμηση που οδηγεί σε λάθος πολιτικές. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η στάση αυτή της Τουρκίας είναι στρατηγική επιδίωξη», επέμεινε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

    Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η Τουρκία καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου».

    «Αυτό εκδηλώνεται», όπως τόνισε, «με το να παρεμποδίζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».

    «Ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στο Αιγαίο βέβαια, έχουμε κάτι ανήκουστο. Δηλαδή, καθορισμένες, οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της περιοχής, με παρουσία εταιρειών που έχουν δικαίωμα εξόρυξης, να υφίστανται bullying από την πλευρά της Τουρκίας», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, όχι απλώς ως θέμα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά ως θέμα προστασίας της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο».

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ενημερώσεις και τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπως είχε ειπωθεί μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα».

    «Που είναι αυτοί οι δίαυλοι;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε «δεν λειτούργησαν αυτοί οι δίαυλοι, δύο φορές στα Ίμια και δεν λειτούργησαν και στο θέμα των δύο στρατιωτικών». Οι εξελίξεις αυτές, είπε επίσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη εκείνη δεν βοήθησε, δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις δηλητηρίασε και τις τραυμάτισε. Όλα άλλωστε τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την επίσκεψη το επιβεβαιώνουν».

    Για το επεισόδιο στον Έβρο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι “δείχνει ένα έλλειμμα λειτουργίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, το γεγονός ότι πέρασαν 5 ημέρες μέχρι να πάρει μια καθαρή θέση ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας”. “Σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι είχαν μπει λίγο στο ελληνοτουρκικό έδαφος και αφού ήταν σε ένα διάδρομο για αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης. Είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις, και του ΓΕΣ αλλά και του κ. Κουβέλη, που χρησιμοποιούσαν τον όρο ότι ‘φέρεται’ να έχει γίνει αυτό. Αν το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ενώ συλλαμβάνονται δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην ελληνική μεθόριο, χρειάζεται 5 μέρες για να έχει μια εικόνα για το τι έγινε, είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μείζον ζήτημα”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος εξερχόμενος της Επιτροπής.

    “Θεωρώ ότι αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής”, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

    Ως προς το κλίμα της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν η απάντηση στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις. “Εμείς επαναφέραμε το αίτημα μας αυτό για ενημέρωση, διότι έχει μείνει αναπάντητο”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προσφερθεί να κάνει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκνευρισμένος ο Κοτζιάς με τη διαρροή της τοποθέτησής του στην «κλειστή» Επιτροπή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντ. Μπακογιάννη: «Θα υπάρξουν μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία»



    ΣΧΟΛΙΑ