• Οικονομία

    Moody’s: Πιστωτικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους, αλλά μην εφησυχάζετε

    moodys


    Η Ελλάδα πέρασε από πολλούς «σκόπελους» μέχρι να οδηγηθεί στην πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος λέει η Moody’s, η οποία σε νέο της report χαρακτηρίζει credit positive την απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συστήνοντας ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση να μην εφησυχάζει.

    Το Eurogroup σημειώνει η Moody’s προσέφερε στην χώρα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους που εξασφαλίζει ότι η χώρα έχει πολύ μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο ώστε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να χρηματοδοτείται με διατηρήσιμο τρόπο από τις αγορές.

    Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας κάνουν λόγο για μια νέα αφετηρία, οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας, αλλά όλοι και όλα συνηγορούν στο ότι οι προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση πρέπει να συνεχιστούν.

    «Η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά έχει διανύσει μεγάλο δρόμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή οι πιστωτές επιβεβαίωσαν την δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετου reprofiling μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί. Θυμίζει ότι το βασικό μέρος της συμφωνίας στο Eurogroup αφορά την 10ετη επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του β’ προγράμματος, δηλαδή τα δάνεια του EFSF που συνολικά ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ.

    Η πρώτη ωρίμανση μεταφέρθηκε για το Φεβρουάριο του 2033. Οι πληρωμές τόκων επίσης μετατέθηκαν κατά 10 χρόνια, δίνοντας στην κυβέρνηση μια μακρά περίοδο πολύ μέτριων χρηματοδοτικών αναγκών. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία του σημαντικού «μαξιλαριού ρευστότητας» που εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμένονταν, 24,1 δισ. ευρώ (10% του προβλεπόμενου για το 2018 ΑΕΠ), καλύπτοντας τις ανάγκες για σχεδόν δυο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

    Η ενισχυμένη εποπτεία θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης, θα εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αξιολογήσεις για είναι τριμηνιαίες αντί εξάμηνες, όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχουν δυο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος, η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μια από τις σειρές ομολόγων του EFSF. Σχετίζονται με όρους και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους οι πιστωτές πιστεύουν ότι θα προσφερθεί περαιτέρω κίνητρο στην Ελλάδα να παραμείνει εντός τροχιάς.

    Όπως αναφέρει η έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα μείνει τεχνικός σύμβουλος, κάτι που θα καθησυχάσει τις πιστώτριες χώρες. Αν και η πρόταση να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη δεν είναι στη συμφωνία, οι πιστωτές ξεκάθαρα δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω reprofilling αν χρειάζεται μετά το 2032.

    Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το υφιστάμενο πακέτο πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι, καταλήγει ο οίκος.



    ΣΧΟΛΙΑ