• Οικονομία

    Η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος – Οι χαμένοι στόχοι και οι διαφωνίες

    • NewsRoom


    Μπορεί η Ευρώπη να είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τον χρηματοοικονομικό έλεγχο, αλλά η διαμάχη για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα γίνει αυτό πρόκειται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, αναφέρει το Bloomberg. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν στη Σόφια την Παρασκευή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης. Και ενώ η Γερμανία δείχνει ότι είναι πιθανό να υιοθετήσει μια λιγότερο σκληρή γραμμή, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πόσο περιθώριο κέρδους πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα και πόσο πρέπει να συνεχιστεί η εποπτεία.

    Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο πριν από τη λήξη του οικονομικού δεσμού της Ελλάδας που θα συμβεί στο τέλος του καλοκαιριού και η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης φαίνεται να βασίζεται για άλλη μια φορά στην αγορά ομολόγων για χρήματα.

    Οι συνομιλίες του Eurogroup στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν στον λεγόμενο μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη, ο οποίος θα συνδέει τελικά τις αποπληρωμές του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερο σε καλύτερους χρόνους, και λιγότερο σε χειρότερο.

    “Έχουμε ακόμα ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε, αλλά το κλίμα γύρω από το τραπέζι είναι θετικό”, ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mario Centeno. “Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν.”

    Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη δέσμευση της Ελλάδας σε πρόσθετα χρέη 320 δισεκατομμυρίων ευρώ (384 δισεκατομμυρίων δολαρίων), εξακολουθεί να μην είναι σαφές ποιο θα είναι το φινάλε σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που σημείωσε χώρα της Ευρώπης.

    Οι επιπτώσεις στη χώρα εξακολουθούν να είναι αισθητές, καθώς η οικονομία δεν έχει καλύψει παρά μόνον ένα κλάσμα από αυτά που χάθηκαν και τα μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να τυραννούν τους πολίτες. Αλλά ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

    Μια βασική πηγή διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι εάν ο μηχανισμός προσαρμογής στην ανάπτυξη πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ή να εγκριθεί πρώτα από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία λένε ότι πρέπει να είναι αυτόματη. Η Γερμανία θέλει να γίνονται, ωστόσο, επανέλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει.

    Ένα άλλο βασικό σημείο διαμάχης είναι η ανησυχία για την αποπληρωμή των δανείων.

    Το ΔΝΤ θέλει η αναδιάρθρωση να επεκταθεί και στα διμερή δάνεια που πήρε η Αθήνα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης, αλλά και στα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, υποστηρίζουν πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

    Η αναδιάρθρωση των διμερών δανείων θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες αποκλείουν οτιδήποτε μοιάζει έστω και ελάχιστα με φορολογική μεταβίβαση στην Αθήνα.

    Από την άλλη υπάρχει ο προϋπολογισμός της Ελλάδας. Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιθυμούν η Ελλάδα να διατηρήσει ένα συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα – δηλαδή τις καθαρές δαπάνες πριν από την καταβολή τόκων – 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2022 και περίπου 2% από τότε και μετά για να βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους.

    Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% μεσοπρόθεσμα και ως εκ τούτου χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αν και η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους τα τελευταία χρόνια.

    Άλλα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερα ευρωπαϊκά δάνεια με τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη να παραδίδουν τα κέρδη τους από την κατοχή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην Αθήνα.

    Πριν από οποιεσδήποτε αυστηρές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να εφαρμόσει δεκάδες οικονομικές αναθεωρήσεις που συνδέονται με την τελευταία αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος της, περιλαμβανομένης της πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και μεταρρυθμίσεων στην ενεργειακή βιομηχανία. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

    “Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμα όπως συμφωνήθηκε και εάν επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος, τότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά”, δήλωσε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Στο Eurogroup στη Σόφια θα συζητηθεί η ρήτρα ανάπτυξης του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ για την Αθήνα-Τι λέει η Γερμανία



    ΣΧΟΛΙΑ