• ΥΓΕΙΑ

    Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος – Πώς θα κλείσετε ραντεβού!

    • Contributor


    H  ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία), με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène, διοργανώνει κάθε χρόνο μια εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Είναι η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, κατά την οποία εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Φέτος η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί 7-11 Μαΐου 2018.

    Για ραντεβού τηλεφωνήστε στο 215 215 85 23 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.euromelanoma-greece.gr

    Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου. Από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί, με τα αίτια της αύξησης να ποικίλλουν:

    • H υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία
    • Η  απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα
    • Το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο, μεγαλώνοντας το άθροισμα γίνεται μεγαλύτερο.
    • H αισθητική του μαυρίσματος.

    Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπισθεί και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.

    Κάθε χρόνο εκατοντάδες γιατροί συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία και χιλιάδες ενδιαφερόμενοι εξετάζονται εντελώς δωρεάν.

    Κατά την Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2017, εξετάστηκαν 4.000 άτομα εκ των οποίων το 36% ήταν άνδρες και το 64% γυναίκες. Το 73% συμμετείχε για πρώτη φορά στην καμπάνια, ενώ οι υπόλοιποι είχαν συμμετάσχει και παλαιότερα.

    Το 18% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό όταν βρίσκεται για περισσότερο από μία ώρα σε ανοιχτό χώρο, το 44% μερικές φορές και το 39% πάντοτε.

    Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας, το 8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό, το 28% μερικές φορές και το 64% πάντοτε.

    Από το σύνολο των συμμετεχόντων στο 2% διαγνώστηκε μελάνωμα, στο 3% βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, στο 1% ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και στο 6% άλλη, μη οριζόμενη κλινικά βλάβη.

    Όπως ανέφεραν οι ομιλητές σε σχετική συνέντευξη τύπου, στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 200 περιστατικά μελανώματος, ετησίως και 100 θανάτους. Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, το σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος και μάλιστα κατά 8 φορές. Οι ειδικοί τόνισαν ότι όλοι πρέπει να απευθυνόμαστε σε δερματολόγο για έλεγχο των σπίλων μας μία φορά το χρόνο, ενώ όταν υπάρχουν ευρήματα θα πρέπει να γίνεται και χαρτογράφηση.

    Αυτοεξέταση

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυτοεξέταση είναι εύκολη και μπορεί να σώσει ζωές. Παρακάτω, υπάρχει ένας οδηγός, βήμα προς βήμα για το πως πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση του δέρματος μία φορά το μήνα.

     

     

     

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε (βίντεο)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΟΣΑ: Ουραγός η Ελλάδα στον τομέα της πρόληψης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Προσοχή απάτη! ΜΚΟ πουλά έλαια κατά του καρκίνου και άλλων νόσων



    ΣΧΟΛΙΑ