• Pharma & Health

    Π. Αποστολίδης (ΣΦΕΕ): Μειώνονται σταθερά τα περιθώρια για ανάπτυξη

    • Έφη Τσιβίκα

    κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ


    Την ανάγκη για άμεση απόσυρση των νέων μέτρων για το φάρμακο και τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, πριν ακόμα οι συνέπειες γίνουν ανεπανόρθωτες για τον κλάδο και τους ασθενείς, επεσήμανε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας.

    Ο ΣΦΕΕ, ζητά επαναπροσδιορισμό της δαπάνης για τα φάρμακα κατά 500 εκατ ευρώ, 300 εκατ. για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (βάσει πρόσφατης μελέτης που ανακοινώθηκε στο ISPOR και αναδεικνύει ότι πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στον καθορισμό της δαπάνης) και 200 εκατ. ευρώ στη νοσοκομειακή και κατ’ ελάχιστον η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2017.

    Σήμερα η συνεισφορά ( έμμεση φορολογία )  των φαρμακευτικών εταιριών στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της χώρας αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι τρεις φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο!

    «Σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον, με τα θεωρητικώς προσωρινά μέτρα, επιλέγεται και πάλι η βολική, αν και προδήλως καταστροφική, αύξηση της έμμεσης φορολόγησης των φαρμακευτικών εταιριών με πολιτικές που απειλούν ευθέως την εισαγωγή νέων, καινοτόμων, σωτήριων θεραπειών. Με αυτή την πρακτική από το να παρέχουμε στον ασθενή αυτό που επιστημονικά χρειάζεται θα περάσουμε σε αυτό που λογιστικά διαθέτουμε! Ο ανορθολογισμός στη διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης με διακύβευμα να καθυστερούν ή και να μην έρθουν καθόλου νέα φάρμακα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόσθεσε:

    «Το χειρότερο είναι, όμως, ότι τα νέα μέτρα έρχονται και προστίθενται το ένα μετά το άλλο, χωρίς πρώτα να αποτιμηθούν οι συνέπειές τους. Βαλλόμαστε από ομοβροντία μέτρων που ενισχύουν τη μη προβλεψιμότητα».

    Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τριετή «παράταση» που πήρε το clawback για τα έτη 2019-2021 βάσει του κειμένου της 3ης αξιολόγησης που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο, θέτοντας ερωτήματα σχετικά την συνυπευθυνότητα, αλλά και το «ταβάνι» που υπάρχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Αναφορικά, με το πολυσυζητημένο ΗΤΑ, τόνισε ότι η σύσταση ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ και είναι επιβεβλημένη στη χώρα μας, στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Το σχετικό σχέδιο νόμου ήταν, λοιπόν, και πολυαναμενόμενο και στη σωστή κατεύθυνση, το περιεχόμενό του, όμως, χρήζει διορθώσεων και σημαντικών βελτιώσεων.

    Η ορθή οργάνωση και προσαρμογή του όποιου ΗΤΑ υιοθετηθεί στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους, ειδικά σε μια εποχή περιορισμένων πόρων.

    Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι ο ΣΦΕΕ έχει γνωστοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα σημεία προς διόρθωση και βελτίωση και έχει υποβάλει και αναλυτικά ανά άρθρο συγκεκριμένες προτάσεις και σχόλια στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Τα κεντρικά σημεία που έχουν υποβληθεί προς διόρθωση αφορούν πρώτον, στην εν δυνάμει καθυστέρηση 2-4 χρόνια και δεύτερον, στη διαδικασία αξιολόγησης, να μην καταλήξει  εργαλείο μείωσης τιμής. Ο ΣΦΕΕ αναμένει ότι η Πολιτεία θα υπολογίσει ρεαλιστικά τις παρεμβάσεις αυτές και θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και διευκρινίσεις.

    «Σε μία εποχή που η Ευρώπη επανακαθορίζει τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό αναζητώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα τη βγάλει από την κρίση, μέσα από την επένδυση στην καινοτομία και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, στη χώρα μας αποτυγχάνουμε επανειλημμένως να εφαρμόσουμε τις στοιχειωδώς αναγκαίες διαρθρωτικές «θεραπείες» για την αποτελεσματική προστασία τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της χώρας έτρεξε με 1,3% στο γ’ τρίμηνο έναντι 2,6% του μέσου όρου σε Ε.Ε. – Ευρωζώνη. Οι πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), αλλά και πρώην προβληματικές (Ισπανία) χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με πολύ καλούς ρυθμούς, ενώ εμείς παραμένουμε «ουραγός». Η Πολιτεία πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει ότι ο κλάδος μας είναι μέρος της λύσης.

    Όσο το περιβάλλον παραμένει απρόβλεπτο και τα βάρη στη φαρμακοβιομηχανία αυξανόμενα τόσο τα περιθώρια για ανάπτυξη θα μειώνονται», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κραυγή αγωνίας από τις εταιρείες έρευνας στο φάρμακο: Το υπ. Υγείας απειλεί την καινοτομία
     
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γιαννόπουλος: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση φαρμάκων

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κλινικές μελέτες: Πώς χάνονται εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ