• Business

    Ποιες ελληνικές εταιρείες επιλέγουν το Χρηματιστήριο της Κύπρου και γιατί

    Κύπρος Ελλάδα


    Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Συνολικά επτά είναι οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επιλέξει να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, αντί για αυτό των Αθηνών, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα εταιρεία (εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού) που ετοιμάζεται να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή.

    Μεταξύ των επτά αυτών εταιρειών που έχουν ενταχθεί στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου της Κύπρου ξεχωρίζουν η Επίλεκτος Ενεργειακή, της οικογένειας Δοντά, και η R Energy 1, της οικογένειας Ρόκα, ενώ οι υπόλοιπες πέντε είναι οι Alfa Pastries AEBE, ΑΙΧΜΗ Συμβούλων ΑΕ, Ιnterlife AΑEΓΑ, Κ. Κουιμτζής ΑΕ και Δ. & Σ. Αναστόπουλος ΑΕ. Μάλιστα, η τάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται τον τελευταίο χρόνο.

    Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν καλές προοπτικές στην Κύπρο, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία χώρα που “ξεμπέρδεψε” με την οικονομική κρίση και πλέον βρίσκεται σε φάση σταθερής ανάπτυξης, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η απουσία capital controls, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Επίσης, στα συν μίας τέτοιας κίνησης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ενισχύει την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας, και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος, αφού οι εμπορικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δε στοιχίζουν πολύ συγκριτικά με άλλες χώρες.

    Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου χαρακτηρίζεται από ευελιξία όσον αφορά στην εισαγωγή και τη διαπραγμάτευση των μετοχών, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική, ενώ τον δικό του ρόλο διαδραματίζει ο Βασίλης Μάργαρης, πρώην γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του οποίου η εταιρεία Capital Markets Experts λειτουργεί ως σύμβουλος εισαγωγής στην αγορά αυτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο και πιο κοντά στις 860 μονάδες το ΧΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέρνα Ενεργειακή: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοβαρά προβλήματα από τη «Μέδουσα» σε ολόκληρη την Ελλάδα (video – pics)



    ΣΧΟΛΙΑ