• Business

    Έλληνας εφοπλιστής πίσω από την εξαγορά πλοίου της Noble Group

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    H ναυτιλιακή Primerose Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Γεράσιμου Καλογηράτου, είναι, σύμφωνα με πληγοφορίες, ο αγοραστής του μοντέρνου πλοίου τύπου kamsarmax που πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Noble Group.

    Πρόκειται για το πλοίο Ocean Integrity, χωρητικότητας 82,000-dwt (κατασκευής 2015), το οποίο αναμένεται να παραλάβει η εταιρία εντός του τρέχοντος μηνός.

    Αυτή είναι η πρώτη εξαγορά πλοίου στην οποία προχώρησε ο εφοπλιστής μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το tradewinds.

    Σημειώνεται ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης Noble Group, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την εξαγορά στις 12 Μαρτίου, με την τιμή πώλησης του πλοίου να ανέρχεται στα 24 εκατ. δολ., δηλαδή περίπου 2 εκατ. δολ. από την αρχική τιμή αγοράς του. Ο γνωστός όμιλος μεταφοράς εμπορευμάτων, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και προχώρησε στην κίνηση αυτή στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της ύψους 3,4 δισ. δολ.

    Η προηγούμενη εξαγορά που πραγματοποίησε η Primerose και έγινε γνωστή, ήταν το Δεκέμβριο 2013.

    Πέρυσι, πούλησε το πλοίο Ultramer, κατασκευής 2014 και χωρητικότητας 63.000 dwt, στη Navigare έναντι 18,6 εκατ. δολ. Το πλοίο παραδόθηκε στο νέο ιδιοκτήτη το Σεπτέμβριο 2017 και μετονομάστηκε σε Navigare Bonitas.

    Έτσι, με την εξαγορά του Ocean Intergrity, ο στόλος της Primerose αριθμεί και πάλι οκτώ πλοία στο νερό, με ημερομηνίες κατασκευής που κυμαίνονται από το 2005 έως το 2015.

    Υπενθυμίζεται ότι, η ελληνική ναυτιλιακή βρίσκονταν πέρυσι σε συζητήσεις με κινεζικά ναυπηγεία με στόχο την κατασκευή τουλάχιστον ενός πλοίου kamsarmax, ωστόσο, τελικά δεν προχώρησε στην παραγγελία.

    ναυλαγορά ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Γεωργιόπουλος: Στο «κόκκινο» η Gener8 Maritime λίγο πριν την εξαγορά της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: Η ΤΕΝ έφτασε στα 65 πλοία και συνεχίζει… Ο επόμενος στόχος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί παροπλισμένο τάνκερ που είχε ναυλώσει η NewLead

     



    ΣΧΟΛΙΑ