• Business

    1ο Forum InvestGR: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις;


    Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οργανώνονται τελευταία πολλά συνέδρια με οικονομική και επιχειρηματική θεματολογία. Και μάλλον έχουν δίκιο. Όλοι, ειδικοί και μη ειδικοί, μιλούν – και συχνότατα φλυαρούν – επί παντός επιστητού. Κάθε συνέδριο και μία, τουλάχιστον, λύση για κάθε παθογένεια ή αδυναμία της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου… Σπάνιες είναι οι φορές, που οι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες ανταποκρίνονται μαζικά, για να συμμετάσχουν σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις. Κι αυτό, γιατί τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και για να ακούν τετριμμένες βεβαιότητες και χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες. Από αυτή την παγίδα, φαίνεται να ξεφεύγει ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, που οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, να επαναλαμβάνεται δηλαδή σε ετήσια βάση.

    Πρόκειται για το  1ο FORUM 2018 «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (www.investgr.eu), που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο HILTON, και θα πραγματευθεί το πιο επίκαιρο και κρίσιμο, ίσως, θέμα του δημόσιου διαλόγου σήμερα στην Ελλάδα: «Μπορεί, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις;».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεκάδες επικεφαλής και ανώτερα στελέχη ξένων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνουν συμμετοχή στο εν λόγω FORUM, στο οποίο αναμένεται να διεξαχθεί ένας πραγματικός διάλογος, με τη συμμετοχή πολιτικών,ανώτατων στελεχών ξένων πολυεθνικών εταιρειών,ακαδημαϊκών και ειδικών κυρίως μέσα από έξι θεματικά πάνελ συζήτησης: Δημόσιο, Φορολογία, Δικαιοσύνη, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Έρευνα και Καινοτομία, Υποδομές.

    Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση, ο Αντιπρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της ΝΔ, η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κ. Φώφη Γεννηματά, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές.

    Στα δε πάνελ συζητήσεων, έχουν δηλώσει, έως σήμερα, ότι θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής και ανώτερα στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως οι EY Ελλάδος, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, KPMG, IMERYS, PwC Ελλάδας, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, INTERAMERICAN, FRAPORT, EUROBANK, ALVAREZ & MARSAL Hellas, FCA GROUP, ENTERPRISE GREECE, BROOK STREET EQUITY κ.ά.

    Επίσης, θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ειδικοί επί των επιμέρους θεμάτων που θα συζητηθούν, όπως ο κ. Βασίλειος Σκουρής, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης,  Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής ΟΠΑ, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκ. Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ, ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, ο κ. Γιώργος Ιωάννου (Καθηγητής ΟΠΑ), ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ, ο κ. Peter Jacobs, Head of the Investment Team for Greece, European Investment Bank κ.ά.

    Το πόσο επίκαιρο και μείζονος σημασίας είναι το θέμα αυτό αποδεικνύεται και από την υποστήριξη σημαντικών θεσμικών φορέων στο εγχείρημα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του International Chamber of Commerce (ICC Hellas).

    Ανδρέας Γιαννόπουλος

    Ο ιθύνων νους και οργανωτής του 1ου FORUM 2018 «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Ανδρέας Γιαννόπουλος, της εταιρείας PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα: «Στις αρχές του 2018, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 Υπουργών του (!), για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων. Νομίζω ότι αυτός μπορεί να είναι ο δρόμος και για την Ελλάδα. Πιστεύω, πράγματι, ότι η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους».

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε: «Το μήνυμα του Προέδρου Γιούνκερ και, γενικότερα, της Ε.Ε. είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, ύστερα από τόσα χρόνια δοκιμασίας και λιτότητας. Για να κερδηθεί, όμως, αυτό το στοίχημα, χρειάζονται και επενδύσεις. Και για να μπορέσει η χώρα να διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να καταστεί ελκυστικός προορισμός τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ξένες επενδύσεις . Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ε.Ε. θα είναι ενεργός και σταθερός αρωγός προς κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς».

    Η πολύπλευρη στήριξη του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος συμπληρώνεται και από την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, δια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του οποίου, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, μας δήλωσε: «Ο ΣΒΒΕ δεν μπορεί παρά να στηρίζει τέτοιες εξαιρετικά χρήσιμες πρωτοβουλίες. Πέραν από σκοπιμότητες κάθε είδους, η υγιής και δυναμική επιχειρηματική κοινότητα της χώρας συμμετέχει ενεργώς στον διάλογο αυτό και θέλει να συμβάλλει, με τις θέσεις και προτάσεις της, στον εθνικό αυτό στόχο, να καταστεί δηλαδή η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων και, ειδικότερα,  επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης, της βιομηχανικής παραγωγής, δηλαδή, προϊόντων διεθνώς εμπορεύσιμων με υψηλή προστιθέμενη αξία».

    Στο FORUM, θα παρουσιαστεί, επίσης, η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», ένα κείμενο – «Διακήρυξη» με τις προτάσεις των CEOs ξένων εταιρειών για το πώς μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Την επιστημονική ευθύνη σύνταξης του κειμένου έχει ο Καθηγητής κ. Γιώργος Παγουλάτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σχολίασε: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που διασυνδέουν την ελληνική οικονομία με τα διεθνή δίκτυα και τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Οι ξένες επιχειρήσεις εισάγουν τεχνογνωσία και καινοτόμες πρακτικές, ενισχύουν την παραγωγικότητα της οικονομίας, συμβάλλουν στην αναβάθμισή της και αύξηση των εισοδημάτων».

    Στο πλαίσιο, τέλος, του FORUM, ο κ. Στράτος Φαναράς θα παρουσιάσει τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η METRON ANALYSIS, με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», με συνεντεύξεις 30 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών.

    Η διάθεση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τους οργανωτές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τις θέσεις τους, μιας και ήδη το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι μεγάλο (www.investgr.eu).

    Περισσότερες λεπτομέρειες, συζητήσεις και πορίσματα , στις 3 Ιουλίου, σε ένα FORUM πραγματικά ενδιαφέρον και με αυξημένες προσδοκίες ως προς τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και τον δημόσιο διάλογο που θα πυροδοτήσει.



    ΣΧΟΛΙΑ