• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρώην trader της Goldman Sachs βλέπει να χύνεται κι άλλο αίμα στις αγορές

    • Bloomberg


    Ο Makoto Yamada, ο οποίος διαπραγματευόταν παράγωγα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με δείκτες, συμπεριλαμβανομένων δεικτών μεταβλητότητας, στη Goldman Sachs πριν ενταχθεί στο δυναμικό μιας ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας, βλέπει να ακολουθεί κι άλλη σφαγή στην αγορά πριν τελειώσει η τραγωδία.

    Για τον Yamada, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης μετοχών της SMBC Nikko Securities, οι επενδυτές «σορτάρουν» τη μεταβλητότητα χωρίς να συνειδητοποιούν τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην αγορά.

    «Κανένας ίσως δεν ξέρει πόσα τέτοια στοιχήματα έχουν μπει», λέει ο Yamada. «Οι μετοχές πρέπει να πωλούνται μετά από κινήσεις κάποιου μεγέθους, π.χ. 3% ή 4%. Αυτό πραγματικά προκαλεί αναταραχή στις αγορές», προσθέτει.

    Οι εκτιμήσεις για το ποσό των χρημάτων που έχει επενδυθεί σε προϊόντα που κερδίζουν όταν οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι σε χαμηλά επίπεδα ποικίλλουν, αλλά σύμφωνα με τον Chris Cole της Artemis Capital Advisers συνολικά είναι πάνω από 2 τρισ. δολάρια. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index εκτινάχθηκε στις 38,8 μονάδες τη Δευτέρα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2015, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές.

    Κατά την άποψη του Yamada, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της SMBC Nikko το 2015, οι τιμές των μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική αξία τους, αλλά η πτώση δεν θα σταματήσει εδώ.

    «Η πτώση θα σταματήσει κάπου, επειδή τα θεμελιώδη δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακά», λέει. «Αλλά δεν θα σταματήσει αν δεν βγει πρώτα όλο το πύον από το απόστημα», προσθέτει χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Wall Street: Η επόμενη μέρα μετά το 15λεπτο του τρόμου που θα μείνει στην Ιστορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «Μαύρη Δευτέρα» τότε και σήμερα: Οι διαφορές με το Κραχ του 1987



    ΣΧΟΛΙΑ