• Big Story

    Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των συστημικών τραπεζών


    Την προσπάθεια για σταδιακή επάνοδο στην κερδοφορία σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που αναδεικνύουν την προσπάθεια απεξάρτησης από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος και τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές. 

    Η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η διατήρηση της οποίας ωστόσο προϋποθέτει την πιστή τήρηση των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κεφαλαιακή βάση και να αποφευχθεί  η απομείωση κεφαλαίων. 

    Η κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου του 2018 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες προβλέψεις στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αξιοποιώντας το μαξιλάρι των υψηλών προβλέψεων των προηγούμενων ετών, που έχει οδηγήσει και στην υψηλή κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 100%. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τη λεπτομερή ανάγνωση των αποτελεσμάτων

    • η τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα 24 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, αναστρέφοντας τη ζημιά των 79 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου

    • η Εθνική τράπεζα κατέγραψε κέρδη 21 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και συνολικά 41 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου

    • η Eurobank κατέγραψε συσσωρευμένα κέρδη στο εξάμηνο 112,6 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας δύο διαδοχικά κερδοφόρα τρίμηνα με θετικό αποτέλεσμα 57,2 και 55,4 εκατ. ευρώ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα.

    • η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη 12,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου, αποτέλεσμα που στηρίχθηκε στην κερδοφορία των 65,2 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου, με βάση και το οποίο περιορίστηκε η ζημιά των 52,9 εκατ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου.

    Η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με βάση και τους φιλόδοξους στόχους που αναμένεται να υποβληθούν στον SSM εντός του Σεπτεμβρίου προϋποθέτει επιτάχυνση των προσπαθειών μέσα από αυξημένες πωλήσεις δανείων, αλλά και αποτελεσματικές ρυθμίσεις, προκειμένου ο δείκτης των NPEs να υποχωρήσει κάτω του 15% έως το 2021. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το 2018. Συγκεκριμένα η Εθνική διαθέτει τον καλύτερο δείκτη που διαμορφώθηκε στο 42,6%, ακολουθεί η Eurobank με δείκτη NPEs 44,9%, η Alpha 51,8% και η Πειραιώς με 54,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ