• Τράπεζες

    Μαριάνα Όκλαντ: Η ξανθιά Νορβηγίδα που κρατά στα χέρια της το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας


    Στην Μαριάνα Οκλαντ, τη Νορβηγίδα που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, θα «πετάξει» σήμερα το… μπαλάκι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον τραπεζίτη που προκρίνει να αναλάβει CEO στην ΕΤΕ. Την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουλίου, η Κα Οκλαντ «πάγωσε» την συνεδρίαση του Nomination Committee της Εθνικής, όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο ΔΣ της ΕΤΕ, ενημέρωσε για την υποψηφιότητα που προκρίνει το ΤΧΣ. Τότε η κα Οκλαντ δεν προχώρησε τη διαδικασία και ζήτησε να έχει εγγράφως την πρόταση του Ταμείου.

    Σήμερα λοιπόν θα ενημερωθεί και επισήμως.

    Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ της Νορβηγίδας κας Οκλαντ και του Αυστριακού επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Τζούρντα καθώς έχουν διαφορετικές επιλογές.

    Ως γνωστόν οι υποψήφιοι είναι δύο Ελληνες τραπεζίτες, ενώ στο βάθος υπάρχει και μία τρίτη υποψηφιότητα –ενδεχομένως χρυσή εφεδρεία-, επίσης Ελληνα τραπεζίτη που έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Οι υποψήφιοι έχουν την έγκριση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, καθώς πληρούν τα αυστηρά κριτήρια επιλογής για τη θέση, όμως…

    Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΕΤΕ έχει εισάγει και επιπλέον -«φωτογραφικά» χαρακτηριζονται από τους γνωρίζοντες- κριτήρια, πέρα από όσα προβλέπει η ήδη αυστηρή διαδικασία, ωστε να περάσει τελικά το δικό της.

    Από την άλλη, το Ταμείο φαίνεται αποφασισμένο αυτή τη φορά να εισακουστεί η γνώμη του καθώς είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,36%. Διότι αν η κα Οκλαντ επιβάλλει την επιλογή της, θα είναι η δεύτερη ήττα για το ΤΧΣ μέσα σε δύο χρόνια, που θα ισοδυναμεί με αυτοκατάργηση του ρόλου του. Η πρώτη υπαναχώρηση του Ταμείου –σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την ΕΤΕ-, ήταν το Νοέμβριο του 2016 κατά τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου στην Εθνική.

    Βέβαια μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα το όνομα του τραπεζίτη που προκρίνει το ΤΧΣ, το «παιχνίδι» θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Και ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και προς το Ταμείο.

    Μέχρι στιγμής το ΤΧΣ εμμένει την επιλογή του και προειδοποιεί ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων είναι μόλις σε 9 μέρες, στις 26 Ιουλίου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προτείνει στη ΓΣ και να ψηφίσει τον υποψήφιο που επιθυμεί. Ομως στην περίπτωση αυτή η κατάσταση θα έχει οδηγηθεί στα άκρα…

    Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε πως η πολυσχιδής κα Οκλαντ με συμμετοχή και σε άλλα ΔΣ πολυεθνικών, φέρεται να έχει δηλώσει πως «θα φύγει» από την ΕΤΕ αν δεν προκριθεί ό υποψήφιος της επιλογής της.

    Τάσεις φυγής, φαίνεται πως έχει και ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Κώστας Μηχαηλίδης, αν ο υποψήφιος CEO είναι άλλος από αυτόν που επιθυμεί (όπως και η Μαριάννα).

    Ίδωμεν. Στη γενική συνέλευση της 26ης Ιουλίου, ούτως ή άλλως το λόγο θα έχουν οι μέτοχοι.

    (Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που κατέχει η κα Οκλαντ, στο βιογραφικό της που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Εθνικής, αναφέρεται ότι είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ναυτιλιακής εταιρείας SCORPIO TANKERS, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και της Επιτροπής Κανονιστικής και Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης της εταιρείας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στο τομέα των δεξαμενόπλοιων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου στην Infrastructure Development Finance Corporation (IDFC – India). Επίσης, έχει διατελέσει μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος/προσωρινή Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της NOVA LJUBLJANSKA BANKA στη Σλοβενία).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο για το νέο CEO της Εθνικής Τράπεζας – Το αυστηρό μήνυμα του ΤΧΣ προς όλες τις πλευρές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό: Ανακάλεσε σήμερα την έκθεση ελέγχου των Folli Follie ο ορκωτός λογιστής Γ. Βαρθαλίτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ισμήνη Παναγιωτίδη: Νέο χρυσό deal για την Pavimar



    ΣΧΟΛΙΑ