• Business

    Οι κινήσεις Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test


    Στις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις κινήσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση του κ. Χρ. Μεγάλου, αποδίδεται η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test για την τράπεζα Πειραιώς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την άσκηση προσομείωσης, τα ακριβή αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου, δεν προκύπτουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η κεφαλαιακή θωράκιση θα επιτευχθεί μέσω capital plans και τη χρήση άλλων εργαλείων, όπως την έκδοση ομολογιακών δανείων κ.α.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο της Πειραιώς, με δεδομένο ότι η τράπεζα εμφανιζόταν μέχρι χθες ως ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Αιτία το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα στην τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση.

    Οι κινήσεις της νέας διοίκησης μέσα από την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός αξιόπιστου σχεδίου οργανωτικής αναδιάρθρωσης του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς ανέτρεψαν την αρνητική εικόνα που είχαν σχηματίσει οι εποπτικές αρχές, ενώ οι πρωτοβουλίες απομόχλευσης του ενεργητικού και ανάκτησης εσόδων από το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, ήταν οι βασικές παραδοχές βάσει των οποίων αξιολογήθηκε η πορεία της τράπεζας και η δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του stress test.

    Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της τράπεζας για το 2017 διαμορφωνόταν στο 15,1%. Σε αναπροσαρμοσμένη βάση και αφού συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 9, που ανήλθαν στο 1,6 δις ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 14,9% την 1η Ιανουαρίου του 2018, μέγεθος που αποτέλεσε και το σημείο έναρξης για την άσκηση του 2018.

    Ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας CET 1 είναι 4,5% και ο δείκτης κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (Tier 1 ratio) 6%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου CAD είναι 8%.

    Ο αντίστοιχος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, που αποτέλεσε το σημείο έναρξης για την άσκηση του 2015, είχε διαμορφωθεί στο 10,8%, δηλαδή 4,1 μονάδες αρνητική διαφορά.

    Η άσκηση του 2015 ενσωμάτωσε ένα μέρος που αφορούσε τη διαδικασία Ελέγχου Ποιότητας Στοιχείων Ενεργητικού, κάτι το οποίο δεν επαναλήφθηκε στην άσκηση του 2018.

    Τράπεζα Πειραιώς
    Τράπεζα Πειραιώς

    Στα θετικά της διοίκησης Μεγάλου πιστώνεται η αποφασιστικότητά της να συγκροτήσει ένα νέο διοικητικό επιτελείο με έμπειρα στελέχη, μεταξύ των οποίων η Φωτεινή Ιωάννου ως επικεφαλής του Corporate & Investment banking, ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος ως ανώτερος γενικός διευθυντής Non core business & Restructuring Portfolio και ο κ. Ευθύμιος Κυριακόπουλος ως Chief Risk Officer, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, κινήσεις που συνέβαλαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις εποπτικές αρχές.

    Στόχος της νέας διοικητικής ομάδας της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει περιγραφεί από τη διοίκηση του προέδρου της κ. Γ. Χατζηνικολάου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Χρ. Μεγάλου, είναι η δημιουργία ενός κερδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου. Να σημειωθεί ότι το 2017 η Τράπεζα Πειραιώς έκανε σημαντικά βήματα μπροστά, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, προκειμένου να ενισχύσει τις προβλέψεις.

    Ο συνδυασμός αυξημένων προβλέψεων και της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 βελτίωσε σημαντικά την κάλυψη των NPE/NPL και διευκολύνει την απομόχλευση του ενεργητικού και τη μείωση του κόστους κινδύνου από εδώ και στο εξής.

    Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) υποχώρησαν το Δεκέμβριο του 2017 στο χαμηλότερο σημείο από το υψηλό του Σεπτεμβρίου του 2015, και συγκεκριμένα κατά 3 δις ευρώ και 3,7 δις ευρώ, στα 32,9 δις και 20,7 δις ευρώ αντίστοιχα, ξεπερνώντας τους επιχειρησιακούς στόχους που είχαν τεθεί για το τέλος 2017, τόσο για τα NPE όσο και για τα NPL.

    Ο αρνητικός σχηματισμός νέων NPL στην Ελλάδα επιταχύνθηκε κατά το 3μηνο και 4ο τρίμηνο του 2017 στα -0,7 δις ευρώ (122 μ.β. επί των μεικτών δανείων).

    Επιπλέον οι επιταχυνόμενες δράσεις μας για εξορθολογισμό του κόστους, οδήγησαν το δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ελλάδα στο 52% το 2017 από 55% το 2016, επίπεδο που αποτελεί σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, βάση για να ενισχυθεί η προσπάθεια για μείωση του κόστους περίπου στο 40% επί των εσόδων το 2020.

    Να σημειωθεί ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Τράπεζα προγραμματίζει ενέργειες περιορισμού του κόστους της τάξης άνω των 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Πώς τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους επηρεάζουν την πορεία των ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου: Deal 100 εκατ. Πειραιώς-ΕΤΕπ για εταιρικά δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντικές κινήσεις εξυγίανσης το τελευταίο τρίμηνο του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ