Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Unicredit: Δύσκολο το β’ εξάμηνο για την Ευρώπη λόγω αερίου και πετρελαίου

Η ιταλική τράπεζα Unicredit Bank και ο Edoardo Campanella αναμένουν ότι οι τιμές του Brent θα ανέβουν προς τα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 3ο τρίμηνο, λόγω της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς. Στο βασικό σενάριο, δεν αναμένουν ότι οι τιμές του brent θα υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Παρά τις πρόσφατες περικοπές της παραγωγής από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ για την αντιστάθμιση των κερδοσκοπικών βραχυπρόθεσμων θέσεων, εξακολουθουν να βλέπουν ότι το καρτέλ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του το 2ο εξάμηνο, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Από την άλλη, η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη προχωρά σταθερά και αυτό βοηθάει το κλίμα. Οι απαγορεύσεις της ΕΕ για το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου που θεσπίστηκαν, αντίστοιχα, τον περασμένο Δεκέμβριο και τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχουν διαταράξει την ευρωπαϊκή αγορά.

Για το φυσικό αέριο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Οι τιμές του TTF (δηλαδή η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη) εξακολουθούν να είναι πάνω από πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, καθώς τα 40 ευρώ ανά MWh περίπου, εξακολουθούν να παραμένουν πέντε φορές υψηλότερα από τα προπολεμικά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα της στενότητας της προσφοράς, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι τους επόμενους μήνες. Η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές φυσικού αερίου TTF θα είναι κατά μέσο όρο 80-90 ευρώ ανά MWh το 2ο εξάμηνο.

«Αν το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίσει να ρέει στα σημερινά επίπεδα, η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να εξασφαλίσει περισσότερη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε μια όλο και πιο στενή αγορά, καθώς η ασιατική ζήτηση ανακάμπτει. Σε περίπτωση που οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, η ποσότητα του απαιτούμενου ΥΦΑ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και πιθανώς θα υπερέβαινε την ικανότητα ανασυγκρότησης της Ευρώπης», εκτιμά η Unicredit.

Κατά την άποψή τους, υπάρχει ο κίνδυνος η θετική εμπειρία του χειμώνα 2022-2023, σε συνδυασμό με τις σημερινές χαμηλότερες τιμές να δημιουργήσουν κάποιο εφησυχασμό, μειώνοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μειώσουν την κατανάλωση.

Τα τρία στοιχεία που διαμορφώνουν τις τιμές είναι:

❑ Οι απεργίες στη Γαλλία και οι ανησυχίες για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας αύξησαν τη ζήτηση για φυσικό αέριο. (θετικό για την τιμή του φυσικού αερίου).

❑ Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ αύξησαν την τιμή στην οποία οι παραγωγοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας ενθαρρύνονται να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή φυσικού αερίου έναντι της ενισχυμένης ανάκτησης πετρελαίου. (θετικό για την τιμή του φυσικού αερίου).

❑ Στις αρχές Απριλίου, η ΕΕ εγκαινίασε το δικό της σημείο αναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καταστήσει τις τιμές στην Ευρώπη περισσότερο σύμφωνες με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς ΥΦΑ παρά τις τιμές του διοχετευόμενου φυσικού αερίου και του TTF. (αρνητικό για την τιμή του φυσικού αερίου).

«Σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι τιμές πρόκειται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Βλέπουμε κάποιο εφησυχασμό της αγοράς σε αυτό το μέτωπο, καθώς οι κανονικές καιρικές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα και ο εντονότερος ανταγωνισμός από την Κίνα για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε ανοδική πορεία τις πιέσεις στις τιμές στο μέλλον. Αναμένουμε ότι οι τιμές TTF θα είναι κατά μέσο όρο 85 ευρώ/MWh το 2ο εξάμηνο», προβλέπει η τράπεζα.

Οι τιμές TTF, όταν εκφράζονται ως ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, παραμένουν σχεδόν δέκα φορές υψηλότερες από το αμερικανικό σημείο αναφοράς στο Henry Hub, γεγονός που σημαίνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ανάλυση σεναρίων για την Ευρώπη με κανονικές θερμοκρασίες το χειμώνα 2023-24

Και στα δύο σενάρια, η Unicredit Bank υποθέτει μείωση της κατανάλωσης κατά 10% σε σύγκριση με το 2021.

Διαβάστε επίσης

Barclays: H Standard & Poor’s μπορεί να δώσει «θετικό outlook» στην Ελλάδα