Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Εθνική Τράπεζα: Στον δρόμο της μεγάλης φυγής τα διευθυντικά στελέχη

Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)… Και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την καρατόμηση υψηλόβαθμων στελεχών, όπως είναι οι γενικοί διευθυντές της τράπεζας και οι βοηθοί γενικοί διευθυντές. Πρόκειται για αρκετά στελέχη, εκ των οποίων τέσσερις είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, που σημαίνει ότι προσώρας είναι «προστατευμένοι». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπόλοιπους. Και οι φήμες που κατακλύζουν γραφεία και διαδρόμους της Εθνικής θέλουν τους περισσότερους να βρίσκονται εκτός νυμφώνος…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 9 στους 10 θα φύγουν, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να θυμίζει το τελευταίο διάστημα καζάνι που βράζει.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει, με τη βοήθεια της Egon Zehnder, το «ψάρεμα» ικανών στελεχών από την αγορά και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Πρόσφατη είναι η μεταγραφή στην ΕΤΕ της Φωτεινής Ιωάννου από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ήταν γενική διευθύντρια corporate και investment banking.

Επίσης προσέγγισε το ανώτερο στέλεχος Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Eurobank,  για να τον εντάξει στο δυναμικό της ΕΤΕ. Εκείνος προτίμησε να μείνει στην Eurobank και μάλιστα από την 1η Απριλίου θα είναι επικεφαλής του Digital  της τράπεζας (Chief Digital Officer) και παράλληλα θα διατηρήσει τη θέση του επικεφαλής του τομέα  Global Transaction Banking.

Η αναταραχή μεταξύ των στελεχών στην Εθνική είναι μεγάλη. Όπως και η αγωνία για το τι τους ξημερώνει. Διότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στρατηγική απόφαση της διοίκησης είναι να αλλάξει το top management.

Κάποιοι λοιπόν φεύγουν νύκτα, παίρνοντας ωστόσο το πακέτο της εθελούσιας, που παραμένει ανοικτή για τέτοιες περιπτώσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι γενικοί διευθυντές υπέγραφαν ετήσιες συμβάσεις με την τράπεζα, που τώρα έχουν γίνει τρίμηνες. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι έχουν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις από τα υψηλά κλιμάκια…

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η διοίκηση της ΕΤΕ, ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, και ο πρόεδρος, Κώστας Μιχαηλίδης, οργάνωσαν μία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με στόχο να υπάρξει δέσιμο, αλληλεπίδραση μεταξύ των στελεχών. Αυτή ήταν η γνωστή εκδήλωση με τα τουμπερλάκια, τα τύμπανα και τις καστανιέτες, που τα χτύπαγαν 100 και βάλε στελέχη της ιστορικής τράπεζας.

«Πόνεσαν τα χέρια μου να βαράω το τουμπερλέκι» είχε πει στο mononews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής, μετά την εκδήλωση.

Σε εκείνη την εκδήλωση είχε αναλυθεί το σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού της τράπεζας από τον κ. Μυλωνά, ο οποίος είχε ακόμα σημειώσει ότι ανοίγει νέος κύκλος αποχωρήσεων εργαζομένων από την τράπεζα. Και λίγες μέρες αργότερα ο κ. Μιχαηλίδης είχε μιλήσει για τη φυγή 2.000 υπαλλήλων.

Στον αριθμό αυτό θα προστεθούν και μερικά στελέχη πρώτης γραμμής της Εθνικής.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και ασκεί βέτο όπου μπορεί. Όπως έγινε με την περίπτωση της κ. Χατζηιωάννου, για την οποία οι αντιδράσεις ήταν πολύπλευρες.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της τράπεζας, όπως είναι αναρτημένο στο site της (Διοίκηση και Οργανωτική Δομή) ανώτερα στελέχη που έχουν το βαθμό του γενικού διευθυντή και του βοηθού γενικού διευθυντή είναι:

Απομένει λοιπόν να δούμε πόσα από τα στελέχη που κατέχουν τις θέσεις ευθύνης θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και πόσα θα δουν την έξοδο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί γκρινιάζουν στην Εθνική από την επιστροφή της Φωτεινής Ιωάννου – Θα την αντικαταστήσει πρόσωπο έκπληξη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Με… τουμπερλέκια, ντέφια και καστανιέτες ξεκινά ο στρατηγικός μετασχηματισμός