Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ελένη Βρεττού: Πώς κατάφερε να βγάλει την Attica Bank από το αδιέξοδο

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελα να συζητήσουμε για την Attica Bank.

Ήταν  τέλη του περασμένου Ιουλίου όταν ο  Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την Ελένη Βρεττού, που ήταν τότε στέλεχος στην Lamda και η οποία λίγους μήνες πριν είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς, και της ζήτησε να αναλάβει το τιμόνι της Attica Bank.

Το ραντεβού κλείστηκε λίγες μέρες αργότερα, παραμονές 15 Αυγούστου και τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα.

Σε εκείνη τη συνάντηση 7 μήνες πριν, ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από την Ελένη Βρεττού να αναλάβει την «διάσωση» της τράπεζας των μηχανικών

«Η τράπεζα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο. Έχεις την ικανότητα να το κάνεις», φέρεται να είπε ο Διοικητής στην Βρεττού.

Εξάλλου ο  Γιάννης Στουρνάρας, ποτέ δεν δίστασε να εμπιστευτεί γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Την Ελένη Βρεττού την γνώρισε σε ένα από τα κοκτέιλ που διοργανώνει συνήθως παραμονές Χριστουγέννων η ΤτΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών και την ξεχώρισε. Στην ικανή τραπεζίτισσα συνδυάζονται  η φιλοδοξία με την  ικανότητα, το πείσμα με την πειθαρχία και την  προσήλωση στον στόχο.

Ο Διοικητής της ΤτΕ είδε στο πρόσωπο της Ελένης Βρεττού την τραπεζίτισσα που είναι ικανή να  συγκεράσει τις αντίθετες απόψεις μεταξύ στρατηγικού επενδυτή –τότε ήταν η Ellington-, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εκείνη δέχτηκε. Η ίδια έχει παραδεχτεί πως είχε και έχει την απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση του συζύγου της στο τόλμημα αυτό.

Και έτσι η Βρεττού στις 16 Αυγούστου ανέλαβε δράση…σε μία «διαλυμένη» τράπεζα. Και κυρίως είχε απόλυτη άγνοια για το τι θα συναντούσε όταν αναλάμβανε το δύσκολο εγχείρημα.

Είχε μπροστά της συγκεκριμένα δεδομένα, το πρώτο ήταν η τύχη των τιτλοποιήσεων της τράπεζας, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, για τις οποίες ο σχεδιασμός ήταν να ενταχθούν  στο πρόγραμμα εγγυήσεων του «Ηρακλή» -κάτι που δεν έγινε-, το δεύτερο να «τρέξει» την  ΑΜΚ, μα το δυσκολότερο ήταν να  βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, και το ΤΧΣ, για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Με τον ερχομό της Ελένης Βρεττού στην Attica Bank ξεκίνησαν και οι πρώτες φήμες, ότι οι Αμερικανοί της Ellington, που είχαν μπει  ως στρατηγικοί επενδυτές τον Δεκέμβριο του 2021 για να σώσουν την τράπεζα, ότι υπαναχωρούν.

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μία ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: Δύσκολο εγχείρημα και τεράστια πρόκληση, που ελπίζω όμως να ανταπεξέλθω και να μην απογοητεύσω αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και τόλμησαν με την επιλογή μου.

Σ αυτήν την ανάρτηση της είχε γράψει ακόμα πως: Ένα παιδικό όνειρο που με πάρα πολύ κόπο για πάρα πολλά χρόνια, θυσίες, και δύσκολες αντισυμβατικές επιλογές έγινε πραγματικότητα.

Βέβαια τότε αρκετοί χαρακτήρισαν το όνειρο της δυναμικής τραπεζίτισσας  «εφιάλτη».

Η Ελένη Βρεττού με το που ανέλαβε καθήκοντα άρχισε να κάνει φύλλο και φτερό τους ισολογισμούς της τράπεζας τις συμβάσεις των τιτλοποιήσεων…

Και άρχισε να ξεδιπλώνεται το πρόβλημα της Attica Bank. Καθυστερήσεις, διαφωνίες, τρικλοποδιές, μαραθώνιες συνεδριάσεις για να υπάρξει συμφωνία στο ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειαζόταν η τράπεζα. Δύσκολη εξίσωση, αφού δεν είχαν «μετρηθεί» οι ζημιές των τιτλοποιήσεων.

Τον Σεπτέμβριο η κατάσταση ήταν –επιεικώς- έκρυθμη, ο στρατηγικός επενδυτής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να  «σπάσει» τη συμφωνία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι  δεν τηρήθηκαν οι όροι της αρχικής συμφωνίας –του Δεκεμβρίου 2021 δηλαδή-, που προέβλεπε να προχωρήσει σε σύντομο χρόνο η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Attica, αλλά και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για αυτό.

Τα προσκόμματα ήταν αλλεπάλληλα την ώρα που έπρεπε να  «τρέξουν» όλες εκείνες οι  διαδικασίες που αφορούσαν την κατάρτιση του νέου business και capital plan, τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων της τράπεζας, συνολικού ποσού 2,7 δισ. ευρώ.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 2022 ήρθε η αξιολόγηση της DBRS και ο «λογαριασμός» για την τιτλοποίηση Omega (των 1,3 δις ευρώ) που ήταν 300 εκατ ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα στα τέλη Σεπτεμβρίου υπήρξε και η συμφωνία για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης. «Οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank, συμφώνησαν στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας, με συνολικό ποσό €490 εκατ., εκ των οποίων ποσό €459 εκατ. θα καλυφθεί από τους ίδιους. Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους €300 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για επιπρόσθετες προβλέψεις απομείωσης του συνόλου των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ της Τράπεζας, ενώ το ποσό που θα υπολείπεται από το συνολικό ποσό ενίσχυσης, θα διατεθεί με σκοπό την διαχείριση των ΜΕΑ και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικά κερδοφόρος έως το τέλος του 2024», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η τράπεζα.

Και έτσι η  CEO Ελένη Βρεττού προχωρά στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου 2022-2025, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας.

Όμως το σχέδιο «μπλοκάρεται» από τον ιδιώτη επενδυτή στο σκέλος που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Και ενώ το capital plan  έχει υποβληθεί στην ΤτΕ προς έγκριση, το business καθυστερεί. Οι  αντιρρήσεις της Ellington ήταν συνεχείς, αφού με βάση τη συμφωνία των μετόχων η Ellington θα έπρεπε  να καλύψει την όποια πρόσθετη μελλοντική ζημιά της τιτλοποίησης Omega, αν δεν επαρκέσουν οι προβλέψεις του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ελένη Βρεττού πρέπει να διαχειριστεί άλλη μία «εμπλοκή» που αφορά αυτή τη φορά την συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στην αύξηση κεφαλαίου. Η Ellington δεν έχει διάθεση να δείξει το χρώμα του χρήματος.

Η CEO όμως έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο και  το plan B μπαίνει σε εφαρμογή.

Στις 19 Ιανουαρίου η Thrivest των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου εκδηλώνει και επίσημα –με επιστολή της προς την διοίκηση της τράπεζας- την πρόθεση της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Η Ellington  βρίσκεται πλέον στην έξοδο, εξάλλου και με το νέο οργανόγραμμα της Attica Bank που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, είχαν «ψαλιδιστεί» οι αρμοδιότητες της εντεταλμένης συμβούλου και εκπροσώπου της Ellington στο ΔΣ της τράπεζας, κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη.

Και στις 2 Φεβρουαρίου η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως: Παραιτήθηκαν από το ΔΣ της Attica Bank οι Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Πάτρικ Χορεντ και Μάρκος Κιούτης οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι της Ellington και ότι όλες οι μετοχές του fund μεταβιβάστηκαν στο ΤΜΕΔΕ.

Ακολούθησε ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας από την Thrivest, η οποία ευθύς εξ αρχής «ξεκαθάρισε» ότι στόχος της είναι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα προέλθει από τη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Αυτούς τους έξι μήνες η Ελένη Βρεττού με  πάθος, πειθαρχία, προσήλωση, πυγμή,  έδωσε πολλές μάχες για τη σωτηρία της τράπεζας.

Δούλεψε με μέθοδο και κατάφερε οι μέτοχοι της τράπεζας και ο νέος ιδιώτης επενδυτής, η Thrivest, να χαράξουν κοινή πορεία σωτηρίας για την Attica Bank και να υπογράψουν την συμφωνία συναντίληψης που θα την βγάλει από το αδιέξοδο.

 Διαβάστε επίσης

Ο Εξάρχου στην Attica Bank: Ο Στουρνάρας, η Βρεττού και τα 60 εκατ ευρώ – Όλο το παρασκήνιο

Attica Bank: Συνεχείς και προχωρημένες οι συζητήσεις με Thrivest