Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Εισαγγελικές πηγές: Δεν φταίει η Τουλουπάκη για την καθυστέρηση στην υπόθεση Novartis

«Η έρευνα για μίζες από τη Novartis καθυστερεί, όχι με υπαιτιότητα των εισαγγελέων Διαφθοράς, αλλά λόγω της καθυστέρησης των αρμοδίων να ικανοποιήσουν υποβληθέντα αιτήματα». Αυτό απαντούν εισαγγελικές πηγές ενόψει της Σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών που θα αποφασίσει εάν θα ανατεθεί μέρος ή το σύνολο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, σε εφέτες.

Ως παράδειγμα αναφέρουν το τμήμα της ογκώδους δικογραφίας που πρέπει να μεταφραστεί για τους αλλοδαπούς εμπλεκομένους στην υπόθεση. Οι πρώτοι που εκλήθησαν ως ύποπτοι ( πρόκειται για στελέχη της μητρικής Novartis) αντί υπομνήματος εξηγήσεων,υπέβαλαν το αυτονόητο αίτημα: Nα λάβουν γνώση των στοιχείων που τους εμπλέκουν, με μετάφραση τους στη μητρική τους γλώσσα.

Η απάντηση που φέρονται να έλαβαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς στο αίτημα που υπέβαλαν στη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ ήταν ότι, λόγω φόρτου εργασίας, θα απαιτηθούν… μήνες για την ολοκλήρωση της μετάφρασης.

Όσο για την έρευνα που παραμένει ανοιχτή για δύο από τους 10 πολιτικούς που αρχικά ενεπλάκησαν (τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αδωνι Γεωργιάδη), η απάντηση από τις εισαγγελικές πηγές είναι ότι, και για τα δύο πρόσωπα, ακόμα αναμένονται απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών αλλά και τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας.

Ο Φρουζής και στον Άρειο Πάγο;

Μετά την κατάθεση του στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Φρουζής αναμένεται να είναι ο επόμενος μάρτυρας και στον Αρειο Πάγο.

Οι αντεισαγγελείς Ζαχαρής και Σοφουλάκης που ερευνούν τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή τη διαβίβαση της κατάθεσης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Νοβάρτις Ελλάδος.

Εάν διαπιστώσουν ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, τότε θα καλέσουν τον κ. Φρουζή σε κατάθεση.

Την ίδια πρακτική αναμένεται να ακολουθήσουν οι δύο εισαγγελείς και για άλλες –χρήσιμες στη δική τους έρευνα’- καταθέσεις μαρτύρων της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

«Είπε κι άλλα ψέματα»

Ο κ. Φρουζής μπορεί στη σημερινή κατάθεση του να…. διόρθωσε τα περί πρότασης να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας ενώ ήδη ήταν κατηγορούμενος, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι έχει πει κι άλλες εξώφθαλμες ανακρίβειες.

Η πιο χαρακτηριστική λένε, είναι ο ισχυρισμός του κ. Φρουζή ότι δεν είχε μέχρι τώρα κληθεί να καταθέσει την άποψη του.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές, το τελευταίο 5μηνο, το πρώην στέλεχος της Novartis έχει κληθεί τρεις φορές από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και έχει δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτος για τμήματα της δικογραφίας.

Η πρώτη φέρεται να είναι το Μάιο του 2019, πριν του ασκηθεί (η δεύτερη) ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση .

Η δεύτερη, τον Ιούνιο του 2019, πριν από την άσκηση (της τρίτης) ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε απιστία.

Η τρίτη το τελευταίο διάστημα, όπου ήδη έχει δώσει εξηγήσεις μέσω πταισματοδίκη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι η υπόθεση που οι αλλοδαποί ύποπτοι της Novartis ζητούν μετάφραση της δικογραφίας τους.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς, αμέσως μετά την πρώτη δίωξη σε βάρος του κ. Φρουζή (το Φεβρουάριο του 2018). ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τότε ίσχυε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ, ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Ελλάδος.