Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

«Όλα τα σπίτια στα χέρια τραπεζίτη», το νέο σύνθημα της κυβέρνησης

Πάνε οι Σεισάχθειες, πάνε τα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», πάνε όλα…Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί υποχρεώνονται σε μια θεαματική, πολιτικά αναξιοπρεπή και εκλογικά μάλλον άχρηστη «κωλοτούμπα», στο θέμα των πλειστηριασμών.

Από εκεί που κατακεραύνωναν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως «ανάλγητους» (παρά το ότι εκείνοι ΔΕΝ έκανα πλειστηριασμούς…), σήμερα κουνούν το δάκτυλο στην κοινωνία και με το ύφος του ξερόλα καθηγητή-μιλάμε για τον υπουργό Οικονομικών- ο ίδιος ξεχνά τι μας έλεγε εκείνος κι η παρέα του πριν από λίγους, μόλις, μήνες, και σήμερα μας εξηγεί περισπούδαστα για ποιους λόγους οι πλειστηριασμοί είναι αναγκαίοι. Να μαθαίνουμε, κι εμείς οι άσχετοι…

Ναι, η αλήθεια είναι ότι οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι. Όχι μόνο γιατί δεν θα χρειαστεί ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -την οποία φυσικά θα πληρώναμε και πάλι όλοι εμείς- αλλά διότι είναι και κοινωνικά δίκαιο οι πλούσιοι, με ακίνητα μεγάλης αξίας, που κρύβονται πίσω από την αγωνία του κοσμάκη να μη χάσει την περιουσία που δημιούργησε με κόπο και αίμα, να πάψουν να κοροϊδεύουν την κοινωνία.

Έτσι οι τράπεζες έκαναν μια συμφωνία κυρίων, με το «Ok» του επόπτη, ώστε να μην εκπλειστηριάζονται ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Μάλιστα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν τις τιμές της ελληνικής κτηματαγοράς να κατρακυλήσουν, αγοράζοντας τα ίδια, αν χρειαστεί, ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και έχουν χαμηλή ζήτηση. Έτσι μετατρέπουν τις εμπράγματες ασφάλειές τους σε περιουσιακά στοιχεία και πηγαίνουν πιο ασφαλείς στα stress tests, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο άγνωστος «Χ» εδώ, είναι το εάν και πόσο θα διαρκέσει η «συμφωνία κυρίων» που κρατά εκτός πλειστηριασμών τα ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές αρνήθηκαν αυτή η πολιτική να περάσει νομοθετικά από τη Βουλή. Άρα, πρέπει να αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις και στη συμφωνία κυρίων.

Η κυβέρνηση, αν χρειαστεί, όχι μόνο θα επιτρέψει τη διενέργεια πλειστηριασμών και για σπίτια της μεσαίας και της κατώτερης οικονομικής τάξης, αλλά θα βρει και πάλι μια «τεχνοκρατική» εξήγηση όπως αυτή του κυρίου Τσακαλώτου για την όποια νέα «κωλοτούμπα».

Το μόνο που σώζει τα σπίτια των πολλών από το σφυρί, είναι οι επερχόμενες εκλογές. Αυτό το πολιτικό κόστος δεν θα το αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Θα εξαερωθεί εάν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πέραν της συμφωνίας κυρίων.

Αν δεν ήταν οι κάλπες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι με μεγάλη άνεση, σαν να μην τρέχει τίποτα, θα μετέτρεπε το παλαιό της σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σε «όλα τα σπίτια στα χέρια τραπεζίτη».