Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ – 3 στους 10 αρνητικοί στον εμβολιασμό (video)

μητσοτάκης τσιπρας

Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί παρά την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της PULSE για το 2020 που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ προηγείται με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά), το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, άλλο κόμμα επιλέγει το 7%, αναποφάσιστοι – δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή στα έγκυρα η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 23%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 7%, άκυρο – λευκό – αποχή το 5,5% ενώ δεν απαντώ – αναποφάσιστοι το 8%.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 49% λέει ΝΔ και το 18% ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια το 47% των ερωτηθέντων απαντά ΝΔ και το 21% ΣΥΡΙΖΑ, στην πανδημία και την υγειονομική κρίση το 44% δηλώνει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομία και την ανάπτυξη το 41% απαντά ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στα διεθνή και ελληνοτουρκικά το 40% λέει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό το 40% των ερωτώμενων αναφέρει ΝΔ και 21% ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αν μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες έναντι της χώρα μας, το 95% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (70%) ή μάλλον ναι (25%), ενώ το 3% συνολικά απαντά μάλλον όχι (2%) ή σίγουρα όχι (1%).

Όσον αφορά το νέο έτος, περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την οικονομία με 22% να δηλώνουν ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 21% πάνω – κάτω τα ίδια και το 49% λίγο – πολύ χειρότερα.

Στα ελληνοτουρκικά και τα διεθνή το 18% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το  40% λίγο – πολύ χειρότερα.

Αντίθετα, στην πανδημία και υγειονομική κρίση το 39% των ερωτώμενων δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 26% πάνω – κάτω τα ίδια και το 26% επίσης λίγο – πολύ χειρότερα.

Στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 33% πάνω – κάτω τα ίδια και το 15% λίγο – πολύ χειρότερα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με 45% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα (45% – 23% στην προηγούμενη έρευνα).

Αρνητικοί στον εμβολιασμό το 29%

Τρεις στους δέκα πολίτες (29%) εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα ευρήματα της PULSE.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν θα εμβολιαστούν το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό!  15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%).

Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.

Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Το 52% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 20% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 10% λέει μάλλον όχι, ενώ το 15% σίγουρα όχι.

Το 41% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 30% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 15% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 10% σίγουρα όχι.

Το 29% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 28% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 20% σίγουρα όχι.

Το 42% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 21% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 18% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 14% ποτέ.

Το 39% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 22% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 21% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 12% ποτέ.

Το 27% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 19% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 31% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 18% ποτέ.

Εξάλλου, το 34% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το click away (προπαραγγελία και παραλαβή εκτός καταστήματος) ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%). Το 63% των ερωτώμενων απαντούν ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός (33%) ή σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν (30%).

Το 39% των ερωτώμενων στην περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν το click away, ενώ το 57% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 31% των πολιτών δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός, ενώ το 66% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Διαβάστε επίσης: 

Τάσεις MRB: Διατηρεί το ευρύ προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Αγορά Rafale: Συναίνεση από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής

Τι κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον «θάνατο» των λογιστών και τη διαγραφή προστίμων από τις ΜΥΦ