Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Οι Αντουανέτες του ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική από το παρελθόν

Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από το Αίγιο την προσωπική του εκστρατεία για την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος διαθέτει γύρω στις 65.000 εγγεγραμμένους και θέλει να τους φτάσει πάνω από 150.000.

Μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το 31,53% , στο κόμμα έσπευσαν να εγγραφούν γύρω στις 5000 πολιτών – μία επίδοση όχι και τόσο σπουδαία για ένα σχήμα που κατέγραψε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό σε συνθήκες εκλογικής ήττας.

Από σήμερα ξεκινά η ηλεκτρονική εγγραφή – αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν μπροστά τους το πιο νόστιμο κομματικό τυράκι: η ανοικτή εκλογή του Ασλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να γίνει , τουλάχιστον πριν από το συνέδριο – εκεί θα συζητηθεί κι αν περάσει , τότε βλέπουμε.

Αλλά κι αν περάσει η πρόταση, ο κ. Τσίπρας θα έχει ήδη εκλεγεί «παραδοσιακά» : από το κομματικό συνέδριο, μαζί με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διατηρήσει το όνομά του – άντε με καμία προσθήκη που θα ξεχαστεί στην πορεία. Οπότε , ακόμα κι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο αργότερα, θα φωνάζει από μακριά ότι θα πρόκειται για μία φιέστα χωρίς ουσία…

Οι «βαρώνοι» του κόμματος ψαλίδισαν νωρίς τους σχεδιασμούς Τσίπρα , για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι συμβατό με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Και τώρα στο κόμμα γίνεται … της αυτοκριτικής.

Μόλις ο Αλέκος Φλαμπουράρης βγήκε στην τηλεόραση και είπε ότι δεν χρειάζεται να πολυψάχνουν τα αίτια της εκλογικής ήττας, έπεσε μία μαζική επιδημία δημόσιας αυτοκριτικής στο κόμμα: ένας – ένας , τα μεγάλα κεφάλια του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την δική τους εκδοχή για το τι συνέβη – και το πράγμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον.

Και ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος – ο οποίος λέγεται ότι τα έχει βρει με τον Αλέξη Τσίπρα – αφού είπε ότι δεν ήταν και πολύ έτοιμοι να κυβερνήσουν , πέταξε το αντουανετικό «μεγαλύτερος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης σημαίνει καλύτερο περιβάλλον για τον πλανήτη» , ξεχνώντας ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τα «μαγκάλια του θανάτου» , την επιστροφή των οποίων είχε προκαλέσει η οικονομική κρίση και το πανάκριβο πετρέλαιο.

Όμως, ο Νίκος Βούτσης έκανε την διαφορά αποκαλύπτοντας ότι το 2014 υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ και η άποψη – προφανώς, δική του – να μην μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή , ώστε να γίνονταν αργότερα οι εθνικές εκλογές και να παραλάμβαναν την διακυβέρνηση χωρίς Μνημόνια. Και επειδή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν λέει τίποτε χάριν της ιστορικής αλήθειας, μάλλον αυτό που θυμήθηκε έχει να κάνει με το σήμερα.

Το είπε λοιπόν σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει εντελώς απομονωμένος , τόσο με την στάση του στην διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών , όσο με τις διαθέσεις του ενόψει της προεδρικής εκλογής. Εν ολίγοις, η γραμμή του «όχι σε όλα» που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη , βάλλεται εκ των έσω.

Ποια γραμμή θα επικρατήσει; Προφανώς, αυτή που θα επιλέξει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, ποια γραμμή θα δικαιωθεί; Δύσκολο να μιλήσει κανείς για το μέλλον – αλλά η αλήθεια είναι ότι αναφορικά με το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κερδίσει πάρα πολλά , αν είχε δείξει λίγη υπομονή…