Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Στο αρχείο η «υπόθεση CDS»: Κανένα στοιχείο για τον Αντρίκο Παπανδρέου

Αντρίκος Παπανδρέου

Ουδέν στοιχείο για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας με την πώληση CDS ή εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου στην υπόθεση, διαπίστωσε η πολυετής εισαγγελική έρευνα που τώρα καταλήγει στο αρχείο.

Με την έγκριση της εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, Μαριάννας Ψαρουδάκη, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η προκαταρκτική εξέταση που άρχισε πριν από 8 χρόνια, δεν εντόπισε σύνδεση του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου, με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εισαγγελική έρευνα δεν κατέληξε σε κερδοσκοπία από τις πωλήσεις ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους, την περίοδο 2009-2010.

Η έρευνα 

Ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας άρχισε να διερευνά την υπόθεση το 2010. Αφορμή η μηνυτήρια αναφορά ενός δικηγόρου κι ενός οικονομολόγου. Υποστήριζαν ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία και στρέφονταν κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού ή οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Παράλληλα, δημοσιεύματα στον Τύπο υποστήριζαν ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου μετέχει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στην εταιρεία Unigestion.

Μετά από διετή έρευνα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον κ. Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες σε βάρος του.

Η δικογραφία ωστόσο, δεν είχε μπει στο αρχείο καθώς ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Στην πολυσέλιδη παραγγελία του ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ερευνηθεί η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου που προμηθεύτηκε η Unigestion, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η αγορά τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

Τελικά, έξι χρόνια μετά, η δικογραφία αρχειοθετείται καθώς, πάλι, δεν προέκυψαν ενδείξεις παράνομων ενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Φρουζής: «Είχα συναντήσεις με πολιτικούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και τρίτο «όχι» στην έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών