Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

Χρήστος Σταϊκούρας

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά τη νέα ολιγοήμερη παράταση που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διήμερο, φθάνοντας περίπου τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της τρίτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Τροποποιητικές δηλώσεις

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet, θα πρέπει να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωσης χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.