Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τα τρία σενάρια για τις αποδείξεις

Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών

Μείωση του ορίου των αποδείξεων τόσο για τα φετινά εισοδήματα, όσο και για τα εισοδήματα του 2021 σε 20% από χρήση ηλεκτρονικού χρήματος από 30% που προέβλεπε η σχετική διάταξη πέρσι, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όσο κι αν έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το μέγεθος του 30% για τη συγκέντρωση αποδείξεων δεν παύει να αποτελεί έναν υψηλό στόχο παραδέχονται από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας πως το θέμα θα αξιολογηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Κι αυτό διότι για όσους δεν είχαν πιάσει τον στόχο του 30% κινδύνευαν με πρόστιμο 22% για τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν κι αυτές που υπολείπονταν για την επίτευξη του 30%.

Πλέον, εκείνο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να μειωθεί το πρόστιμο στο 20%, αλλά να διατηρηθεί το «πέναλτι» 22%. Μία άλλη σκέψη είναι να διατηρηθεί ο στόχος του 30%, αλλά να μην επιβληθεί πρόστιμο. Και το τρίτο σενάριο είναι να μην είναι υποχρεωτική πλέον η συγκέντρωση των αποδείξεων για τους ηλικιωμένους οι οποίοι ακόμα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά στις καθημερινές τους ανάγκες ή να λαμβάνουν τη σύνταξή τους στεκόμενοι στην ουρά της τράπεζας.

Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.

Στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει αποδείξεις από πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ και εμφανίσει 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πρόστιμο επί της διαφοράς, δηλαδή θα πληρώσει 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τι κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το «θάνατο» των λογιστών και τη διαγραφή προστίμων από τις ΜΥΦ

Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας-Πώς υπολογίζονται οι εισφορές για τους εργοδότες

Μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο 2020