Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Scope Ratings: Πρωτογενή πλεονάσματα και μετά τις εκλογές για να κερδίσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα

Dennis Shen αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings

Dennis Shen αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings

Η διατήρηση, συνετών, πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά τις εκλογές είναι κρίσιμη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμά ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε νέα του έκθεση, λίγες ημέρες πριν την επόμενη της αξιολόγηση που αναμένεται στις 3 Μαρτίου.

Αναλύοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος τονίζει πως η Ελλάδα δεν αναμένεται να περάσει φέτος σε ύφεση αλλά θα βιώσει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3%. Προειδοποιεί επίσης για τις ισχυρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα κυρίως όσον αφορά τις μακροοικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου κ. Denis Shen η αναβάθμιση που έκανε ο οίκος στην προοπτική της αξιολόγησης (outlook) από σταθερή σε θετική στις 22 Ιανουαρίου αποτυπώνει την πεποίθηση του οίκου ότι η Ελλάδα έχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, με τον οίκο να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Τέλος, ο οίκος «αναμένει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ από το 2024-2027, ελαφρώς πιο συντηρητικά από την κυβέρνηση που αναμένει 2%.

Η διατήρηση συνετών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Ενισχυμένης Εποπτείας και μετά τις εκλογές του 2023 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 

Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβάθμιση λόγω υψηλότερης ανάπτυξης και δημοσιονομικής υπεραπόδοσης

Eνα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση από Fitch

Σταϊκούρας: Έτος μεγάλων προκλήσεων και ανάπτυξης το 2023