Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Κλέμενς Φούεστ (Ifo): Η Γερμανία παραμένει «κολλημένη» σε ύφεση

Clemens Fuest (Πηγή: commission.europa.eu)

Clemens Fuest (Πηγή: commission.europa.eu)

«Κολλημένη» σε ύφεση βλέπει τη Γερμανία τον Ιούλιο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κλέμενς Φούεστ.

«Φαίνεται από τα νέα στοιχεία που διαθέτουμε ότι η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται να βγει από την ύφεση», ανέφερε σήμερα στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Φούεστ, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έπεσε για τρίτο μήνα, ενώ μειώθηκε επίσης και ο δείκτης προσδοκιών στο 83,5 τον Ιούλιο από το αναθεωρημένο 83,8 τον Ιούνιο – κάτι περισσότερο από ό,τι υπολόγισαν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία υπέκυψε στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμη, πιο πρόσφατα, μειώθηκε η απόδοση της υπερμεγέθης μεταποιητικής βιομηχανίας της.

Επιβεβαιώνει η S&P Global

Στο ίδιο μήκος κύματος και η S&P Global σε μία επιχειρηματική της έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και η οποία έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε την ταχύτερη μείωση στις νέες παραγγελίες και τις εκκρεμότητες στη μεταποίηση από την εμφάνιση του Covid-19 το 2020.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, χωρίς σαφείς πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια.

Ωστόσο, ο Φούεστ ανέφερε ότι «Θα ήταν σοφό να σταματήσουμε και να περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, προτού η ΕΚΤ αυξήσει ξανά τα επιτόκια».

Καθώς φαίνεται να υποστηρίζει την παύση της σύσφιξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να κάνει».

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι πολίτες επιλέγουν τα νέα θέματα στα τραπεζογραμμάτια του ευρώ

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί αυξηθούν

Ο πολυμήχανος Άδωνις, τι θα ανακοινώσει ο Ψάλτης της Alpha, οι νέες εκπλήξεις του Βασιλάκη της Aegean και γιατί η Ellington θυμίζει Folli Follie