Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Fed: Επιθετική γι’ ακόμη μία φορά- Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Η Fed προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Πρόκειται για τη τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να προβλέπει ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,6% το 2023.

Η απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη, ανεβάζει το εύρος των επιτοκίων στο 3% έως 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο  πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους, το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό.

H FOMC μετά τη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους του πληθωρισμού, παραμένει σταθερή στον στόχο για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%  και αναμένει ότι οι διαδοχικές αυξήσεις είναι κατάλληλες γι’ αυτό.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών

Αστάθεια παρατηρήθηκε στη Wall Street, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

O S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,60%, ο Nasdaq 0,66% και ο Dow Jones 0,64%, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψαν.

Το δολάριο ενισχύθηκε, ενώ το ευρώ και η βρετανική λίρα κινήθηκαν πτωτικά.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηρίσει την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης «ασυνήθιστα μεγάλη», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις επόμενες κινήσεις.

Υπό το βάρος όμως των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν παρουσίασε επιβράδυνση στο αναμενόμενο βαθμό, η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, με το εύρος τους πλέον να κυμαίνεται από 3% έως 3,25%.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση τα επιτόκια κινούνταν στο 2,25% με 2,50%.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 4,6% το 2023.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μία τέταρτη διαδοχική αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο έφτασε το 8,3%, μειωμένος σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 8,5%, με τις αγορές να βυθίζονται από ένα απότομο sell-off, καταγράφοντας μέσα σε λίγες μέρες πτώση ακόμα και 7% στους αμερικάνικους δείκτες.

Η απόφαση της Τετάρτης από τους Αμερικανούς τραπεζίτες είναι πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της Fed από τον περασμένο Μάρτιο και για τη τρίτη στη σειρά που κινείται στο επίπεδο του 0,75%.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed μέχρι τον Μάρτιο του 2023 θα έχει ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από το 4%.

Η τελευταία πρόβλεψη της Fed τον Ιούνιο έκανε λόγο για το τελικό επιτόκιο στο 3,8% το 2023, όμως οι Αμερικανοί τραπεζίτες κινήθηκαν τελικά πολύ πιο επιθετικά, λόγω του επίμονου πληθωρισμού..

Κάποιοι αναλυτές νωρίτερα εκτιμούσαν ότι το επιτόκιο μπορεί να φτάσει το 4,5% μέσα στο 2023, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν το σενάριο τα επιτόκια να φτάσουν ακόμα και το 5%.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι βλέπουν ράλι μετοχών μετά τις ανακοινώσεις της Fed