Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έκρηξη στις τιμές ελαιόλαδου κατά 58,5% το Δεκέμβριο – Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, Αθήνα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Τεράστιες ανατιμήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά δείχνει ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον γενικό δείκτη να αυξάνεται στο 3,5% από το 3% το Νοέμβριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 58,5%, μια ανατίμηση που δεν έχει ξαναδεί η ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να «καίνε» στη χώρα μας, καθώς αυξήθηκαν:

Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 13,7%, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις έχουν αυξήσεις τις τιμές των καυσίμων, με φόντο και τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένες στα εμπορικά πλοία που κινούνται στην Ερυθρά θάλασσα.

Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια πτώση που κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου κατά 52,9%. Ωστόσο, η επίπτωση του φυσικού αερίου στον πληθωρισμό είναι πολύ πιο σημαντική από τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η άνοδος του γενικού δείκτη στο 3,5%, ειδάλλως ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα είχε εκτοξευθεί σε υψηλότερα ποσοστά το μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου, η αύξηση στο 3,5% οφείλεται στις αυξήσεις:

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

Διαβάστε επίσης:

TUI: Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύει η Ελλάδα για την τουριστική περίοδο του 2024

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 7.000 ανέργους – Συνολικά 47.000 θέσεις το 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου – Πότε οι εκπτώσεις φτάνουν έως και το 80%