Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κορονοϊός: Η διάρκεια των μέτρων και η «επόμενη μέρα»

Στη φάση του σχεδιασμού για τη διαχείριση της επιδημίας του νέου κορονοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι αρμόδιες επιτροπές των υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη (26/32020).

Εντούτοις, σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια απόφαση και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να ισχύσουν ακόμα και για αρκετές εβδομάδες. Τόνισε, ωστόσο, ότι η διάρκεια ισχύος των μέτρων θα εξαρτηθεί και απ’ το κατά πόσο αυτά θα τηρηθούν, αλλά και από την «περίφημη» εποχικότητα όσον αφορά στη διασπορά του ιού.

Συγκρίνοντας την πορεία της επιδημίας στην Ευρώπη με αυτήν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση με αυτήν της Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία «εκτίμηση κινδύνου» του  ECDC, στην οποία τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα.

«Η άρση των μέτρων, αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική, καθώς θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού. Σε περιοχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην επαρχεία Χουμπέι, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, τα μέτρα κράτησαν περίπου 10-11 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουν διακοπεί», τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με την δραματική εικόνα που παρουσιάζουν η Ιταλία και η Ισπανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και να ευελπιστεί στη μείωση της επιδημικής καμπύλης με την τήρηση των μέτρων.

«Ήδη δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση.  Αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα», υπογράμμισε ο καθηγητής, καλώντας όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα.

Η πορεία της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες – Πηγή: The Lancet

Μαζικός έλεγχος

Εκμεταλλευόμενοι το «κέρδος χρόνου» που παρέχει η ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, οι αρμόδιοι σχεδιάζουν με προσοχή την στρατηγική διαχείρισης που αφορά στην περίοδο μετά την άρση των μέτρων.

«Κάνουμε το παν όλοι για να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη φάση, την οποία τη θέλουμε και την περιμένουμε», τόνισε ο κος Τσιόδρας.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για έχουμε εικόνα οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής μαζικού ελέγχου, με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθούταν στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήδη το Κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία όπου ο πολίτης να μπορεί να κάνει τα τεστ χωρίς επιβάρυνση.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι εφόσον απαιτείται να γίνει το τεστ θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη, και η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», σημείωσε ο υφυπουργός.

Τεστ αντισωμάτων

Στο «πλάνο» αναμένεται να μπουν σύντομα και τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα άρουν τον οποιοδήποτε περιορισμό για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, εφόσον έχουν αναπτύξει ανοσία.

‘Ηδη, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ «τρέχουν» συγκεκριμένο πρωτόκολλο με Πανεπιστήμια της επικράτειας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δοκιμασίες, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο για την ακρίβειά τους και τα ορθώς θετικά αποτελέσματά τους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων.

«Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν θετικό τίτλο αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό, η οποία ανοσία με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας, δηλαδή στην ιατρική κοινότητα ή αλλού», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

Μια τέτοια στρατηγική υιοθετείται σταδιακά και από άλλα κράτη του κόσμου, μένει όμως να αποδειχθεί ποιες τεχνικές ανίχνευσης είναι ακριβείς και ποιες όχι.

«Να δώσω εδώ το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία τέτοιων ταχέων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.

Εμείς θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αξιολογήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στην πατρίδα μας. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή και την διακοπή της καραντίνας για αυτούς τους ανθρώπους που θα έχουν περάσει τη νόσο», τόνισε ο κος Τσιόδρας.