Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

UBS: Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες – Στήριξη από τα επιτόκια

Ralph Hamers, CEO UBS

Ralph Hamers, CEO UBS

Η UBS ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και είπε ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει μετοχές αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια αντιστάθμισαν την πτώση των προμηθειών συναλλαγών και των εσόδων από το τμήμα διαχείρισης περιουσίας.

Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη εμφάνισε καθαρά έσοδα 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 35% στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας. Τα κέρδη για αυτήν την επιχείρηση κινήθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την τράπεζα να ανακοινώνει εισροές κεφαλαίων 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα στην επενδυτική τράπεζα μειώθηκαν κατά 24% ενώ το κόστος αποζημίωσης αυξήθηκε.

Ενώ η UBS έχει ξεχωρίσει μεταξύ των ανταγωνιστών της διεθνώς έχοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας που πραγματοποίησε η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της δραστηριότητας των πελατών και των ασταθών αγορών.

Οι πιέσεις κόστους σε ολόκληρο τον κλάδο ήταν ιδιαίτερα έντονες στην επενδυτική τραπεζική, ενώ οι προμήθειες διαχείρισης πλούτου μειώθηκαν καθώς οι πελάτες απέφυγαν τις συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους κατά τους οποίους οι αγορές σημείωσαν τεράστιες διακυμάνσεις.

Τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω ενός «δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, του επίμονου πληθωρισμού, της ταχείας σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, των επιπτώσεων του COVID στην Κίνα και άλλων γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers.

H τράπεζα αύξησε το μέρισμα για το 2022 σε 0,55 δολάρια ανά μετοχή.

Η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της UBS σημείωσε έσοδα 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 24% από πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3% λόγω των υψηλότερων αμοιβών.

Τα έσοδα στο τμήμα συμβουλευτικής και στις κεφαλαιαγορές σημείωσαν βουτιά κατά 52% το τρίμηνο, ακολουθώντας την πορεία των αντίστοιχων εταιρειών της Wall Street.

Η UBS επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη έμφαση στους πλούσιους Ινδούς που ζουν στην περιοχή.

Η ελβετική τράπεζα είδε σημαντικές εισροές στην δραστηριότητα διαχείρισης περιουσίας στην Ασία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, καθώς οι πλούσιοι πελάτες εγκαταλείπουν τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, την Credit Suisse. Οι πελάτες της τελευταίας ανησυχούν για τις αναταραχές που βιώνει η τράπεζα και προσεγγίζουν την UBS ως εναλλακτική λύση.

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Οι προβλέψεις για μετοχές, επιτόκια, ομόλογα και νομίσματα στις αρχές του 2023