Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Το στοίχημα του Βασίλη Φουρλή και τα σχέδια για νέο Ikea στην Πάτρα

o επικεφαλής του Ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής, μιλά όρθιος στο μικρόφωνο

Βασίλης Φουρλής. CEO ομίλου Φουρλή

Σε μεγάλο στοίχημα για την Fourlis εξελίσσεται το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το «ταμείο» για τη φετινή χρονιά.

Το τελευταίο τετράμηνο αποτελεί το πιο κρίσιμο της χρονιάς καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση τότε παράγεται το 40% των ετήσιων πωλήσεων και το 65% των EBITDA του ομίλου! Και αυτό γιατί περιλαμβάνει δυο κορυφαία γεγονότα για την κατανάλωση: την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η πρόκληση για τον όμιλο του επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται την ΙΚΕΑ και τα Intersport στην Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων είναι δυσθεώρητα μεγαλύτερη από άλλες χρονιές. Ο βαθμός δυσκολίας έχει εκτοξευθεί λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις καταναλωτικές συνήθειες. Τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας που βρίσκεται σε φάση έξαρσης τις τελευταίες εβδομάδες σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος καθιστά εξαιρετικά απαιτητικό το έργο των διοικούντων τον όμιλο.

Η εικόνα της κατανάλωσης από τον Μάρτιο έως σήμερα δείχνει πως κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος. Όσο ισχυρός και εύρωστος και αν είναι. Η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία είναι τεράστια, με τα χειρότερα να έπονται… καθώς η ύφεση θα βαθαίνει και θα δείχνει «τα πραγματικά της δόντια». Κάτι που επεσήμανε και ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης του ομίλου, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων τον Ιούνιο. «Η επίπτωση της ύφεσης», είπε τότε ο Βασίλης Φουρλής, «δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως», προσθέτοντας πως το μέγεθος της θα ξεδιπλωθεί το φθινόπωρο».

Οι πρώτες επιπτώσεις πάντως αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, όπου ο όμιλος «έχασε» πωλήσεις 47,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η διοίκηση πάντως δεν εγκαταλείπει το επενδυτικό πλάνο που έχει καταστρώσει, δηλώνοντας πρόθυμη να συνεχίσει κανονικά την ανάπτυξη του δικτύου.

Νέο ΙΚΕΑ στην Βουλγαρία

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η λειτουργία του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα κατάστημα μεσαίου μεγέθους (8.000 τμ) που εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας του ομίλου για ένα δίκτυο καταστημάτων μεσαίου και μικρού μεγέθους.Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, το νέο κατάστημα βρίσκεται στο Delta Planet Mall και διαθέτει μία συλλογή από περισσότερα από 3.500 προϊόντα, αξεσουάρ και έπιπλα που είναι διαθέσιμα για άμεση αγορά.

Πολύ σύντομα θα ανοίξει και το πρώτο ΙΚΕΑ μικρού μεγέθους στον Πειραιά ενώ από το 2021 αναμένονται νέα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.το πρώτο ΙΚΕΑ μικρού μεγέθους στον Πειραιά ενώ από το 2021 αναμένονται νέα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ στο δεύτερο εξάμηνο σχεδιάζεται η προσθήκη τεσσάρων νέων καταστημάτων Intersport και TAF.

«Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα», σημειώνουν σε συνομιλητές τους οι διοικούντες σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή… Η συνέχιση των επενδύσεων είναι όρος επιβίωσης καθώς όποιος σταματήσει όχι μόνο θα χάσει πωλήσεις αλλά σταδιακά θα βγει εκτός παιχνιδιού».

Επενδύσεις και στο real estate

Οι επενδύσεις συνεχίζονται και στον τομέα των ακινήτων. Μέσω της θυγατρικής Housemarket (TRADE ESTADES), ο όμιλος απέκτησε νέα έμμεση συμμετοχή  50% στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Polikenco που εδρεύει στην Αθήνα.

Η Polikenco απέκτησε μέσα στο καλοκαίρι τις εγκαταστάσεις της πτωχευμένης βιομηχανίας τυποποιημένης ξυλείας ΑΒΕΞ στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, έκτασης 21,5 στρεμμάτων έναντι τιμήματος 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στον χώρο αυτό, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθεί ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους, με την παράλληλα κατάργηση του κέντρου παραγγελιών και παραλαβών που λειτουργεί στην περιοχή.

Εντός του πρώτου εξαμήνου η Housemarket απέκτησε έμμεση συμμετοχή και στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Madenko Α.Ε..

Με το βλέμμα στην αύξηση μεριδίου

Έμφαση δίδεται και στην ενίσχυση των υποδομών που υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, οι οποίες διευρύνουν συνεχώς την απήχησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η επέκταση των κτηρίων αποθήκευσης και διαχείρισης παραγγελιών αλλά και η αυτοματοποίησή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς, θεωρεί εφικτό στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου του e-commerce στα συνολικά έσοδα, από περίπου 10% σήμερα στην ΙΚΕΑ και 5% στην Intersport.

Ο κ. Πεταλάς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το δεύτερο εξάμηνο, τα σήματα του ομίλου θα πετύχουν καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό μεταξύ άλλων λόγω των νέων επενδύσεων αλλά και της καλής συνεργασίας με την ΙΚΕΑ International και τους μεγάλους προμηθευτές όπως Nike και Adidas.

Ο Όμιλος FOURLIS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διαρκών καταναλωτικών αγαθών με την εμπορική του δραστηριότητα να εκτείνεται στις χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Αποτελεί συνέχεια της ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ, ιδρυτές της οποίας ήταν οι Αναστάσιος, Στυλιανός, Ιωάννης και Ηλίας Φουρλής. Σήμερα, δραστηριοποιείται σε δυο κύριους κλάδους: τη Λιανική Πώληση Ειδών Οικιακού Εξοπλισμού και Επίπλων (Καταστήματα ΙΚΕΑ) και τη Λιανική Πώληση Αθλητικών Ειδών (Καταστήματα INTERSPORT, THE ATHLETE’S FOOT). Ο αριθμός του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου την 30/6/2020 ανήλθε σε 4.015 άτομα ενώ το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 159 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση