Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες για τους μνηστήρες που διεκδικούν την παραχώρηση της Αττική Οδού

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Κοπελούζος (Όμιλος Κοπελούζου)

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Κοπελούζος (Όμιλος Κοπελούζου)

Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα κριθεί ποιοι θα είναι οι τελικοί διεκδικητές για τη mega-παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει έχει καταλήξει στα σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο εν εξελίξει διαγωνισμό στην Ελλάδα, ο οποίος έχει προσελκύσει τους μεγαλύτερους ελληνικούς Ομίλους, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ελλάκτωρ, η ΑΒΑΞ, η Mytilineos και ο Όμιλος Κοπελούζου, καθώς και σημαντικά Fund από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Το επόμενο βήμα, όπως επισημαίνεται στο πρόσφατο αναθεωρημένο επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ (ADP), είναι η εξέταση του Asset από τα ενδιαφερόμενα σχήματα να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και μέχρι τα τέλη του έτους να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές.

Αυτό σημαίνει πως εντός του 2023 θα έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ η νέα σύμβαση θα έχει υπογραφεί σίγουρα πριν από τη λήξη της υφιστάμενης (Οκτώβριος του 2024).

Με ποιους συμμαχούν οι Έλληνες μνηστήρες του έργου

Ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό έχει ανοίξει την όρεξη Ελληνικών και διεθνών Ομίλων, ενώ και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνοντας υπόψη τα τιμήματα-ρεκόρ για την Εγνατία Οδό και το ΔΕΔΔΗΕ θέλει να σπάσει τα κοντέρ με αποτέλεσμα να υπάρχει η εκτίμηση πως οι προσφορές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. Ευρώ.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων κατασκευαστών και των Ομίλων έχουν δημιουργήσει συμμαχίες με ισχυρά διεθνή Funds που έχουν «βαθιές τσέπες».

Αναλυτικότερα:

Οι ξένοι μνηστήρες που βαδίζουν μόνοι τους

Εκτός από τους παραπάνω διεθνείς Ομίλους που «κτυπούν» τον διαγωνισμό σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες υπάρχουν και σημαντικοί ξένοι παίκτες που δοκιμάζουν τις ίδιες δυνάμεις τους.

Αυτοί είναι:

Διαβάστε επίσης

Αττική Οδός: Τι φέρνει η είσοδος των Γάλλων στις παραχωρήσεις

Αττική Οδός: Οκτώ μνηστήρες για την παραχώρηση – Με ποιους ξένους συνεργάζονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ, Mytilineos και Κοπελούζος