Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η υπερφορολόγηση έφερε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018

Υπερπλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ, που ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης,  ανακοίνωσε η Eurostat επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018. Η υπερφορολόγηση και η υπερβολική λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν  σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα στα 8,149 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 σε ευρωζώνη και ΕΕ των 28 η Ελλάδα πέρυσι είχε πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 1,1% του ΑΕΠ ή κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Ο στόχος του Προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι για το 2019 ο στόχος του Προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους «μετά-προγραμματικής» εποπτείας.

Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το οποίο ανακοινώθηκε προκύπτει με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις κλασσικές αναθεωρήσεις στα δεδομένα ελλείμματος και χρέους των προηγούμενων ετών δεν σημειώνονται αξιόλογες αλλαγές, πέρα από μια οριακή μεταβολή κατά 0,1% του ΑΕΠ στο ύψος του χρέους του 2017, από το 176,1% του ΑΕΠ που είχε εκτιμηθεί τον Οκτώβριο του 2018 σε 176,2% με μια επίσης απειροελάχιστη μεταβολή και στο έλλειμμα.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν το 2018:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μας τρολάρει ο Τσακαλώτος: Το εισόδημα της μεσαίας τάξης αυξήθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παράθυρο» Σεντένο για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου -Oχι σε επαναδιαπραγμάτευση πλεονασμάτων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι φόροι που «φούσκωσαν» το πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2019