Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ποιους ωφελούν οι παραγραφές φοροελέγχων και τα μειωμένα πρόστιμα

Ένα νέο τοπίο αναφορικά με τους αναδρομικούς φοροελέγχους δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ορίζει ως όριο παραγραφής την πενταετία, και ουσιαστικά ακυρώνει τους φοροελέγχους που πηγαίνουν σε βάθος χρόνου, ανατρέποντας την τακτική των τελευταίων ετών, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να επεκτείνουν κατά το δοκούν το χρόνο παραγραφής.

Πλέον, τα πράγματα είναι σαφή: φοροέλεγχοι σε βάθος άνω της πενταετίας δεν επιτρέπονται, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ενώ τα στοιχεία για τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ αποτελούν “νέα στοιχεία”, και άρα η παραγραφή τους δεν παρατείνεται. Που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα γλιτώσουν τεράστιες προσαυξήσεις και πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Άρα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2017:

Προσοχή όμως σε ένα “παραθυράκι” που μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα το υπουργείο Οικονομικών: το ΣτΕ έκρινε πως τα στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες ήταν στη διάθεσή του και άρα δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Όμως για όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και επομένως αν εντοπιστούν τέτοιες καταθέσεις που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, θεωρούνται πράγματι νέα στοιχεία και άρα μπορούν να ελεγχθούν σε βάθος δεκαετίας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν προσφυγές από θιγόμενους, με το σκεπτικό ότι οι διακρατικές συμφωνίες που είναι σε ισχύ για την ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων αίρουν τον χαρακτηρισμό των “νέων” στοιχείων.

Σημειωτέον ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις δρομολογούνται αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, και ειδικότερα:

Σημειωτέον ότι οι μειώσεις αυτές ισχύουν αναδρομικά, όσον αφορά σε φορολογούμενους που έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή στα διοικητικά δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προϋπολογισμός 2018: Νωρίτερα η ψήφιση για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς κινούνται τιμές και ενοίκια σε καταστήματα και γραφεία