Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος James Cox Chambers που επενδύει στην Ελλάδα- Η σχέση με τον Κασόγκι

James Cox Chambers

 Δεκάδες είναι τα funds και οι ιδιώτες επενδυτές, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε μεγάλες μονάδες, κυρίως φωτοβολταϊκών, καθώς τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι πολύ ελκυστικά και το “κλείδωμα” καλής και εγγυημένης απόδοσης για 20 χρόνια αποτελεί ισχυρότατο δέλεαρ για όσους διαθέτουν κεφάλαια. Και γενικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας   η προοπτική είναι μεγάλη, καθώς, η διείσδυσή τους στην Ελλάδα  είναι ακόμη μικρή και τα περιθώρια ανάπτυξης μεγάλα.

Αυτήν την προοπτική είδε στην Ελλάδα και ο James Cox Chambers, μέλος της  οικογένειας Cox και επενδύει δυναμικά στην ελληνική ενεργειακή αγορά ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά με στόχο να αποκτήσει και να αναπτύξει σταδιακά χαρτοφυλάκιο ισχύος 1 GW.

Ποιος είναι όμως ο φιλόδοξος αμερικάνος επενδυτής που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ανερχόμενη ενεργειακή αγορά των ΑΠΕ;

Ο James Cox Chambers, φιγουράρει στη λίστα του Forbes και διαθέτει προσωπική περιουσία κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Είναι γιος της  Anne Cox Chambers, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2020, στα 100 της χρόνια και διέθετε περιουσία 17 δισ. δολλάρια, και εγγονός του εκδότη James M. Cox. Ο ίδιος αποτελεί την τρίτη γενιά στον όμιλο Cox, που ίδρυσε το 1898 ο παππούς του.

Η Anne Cox Chambers, η μητέρα του James Cox απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 100 ετών. Το 2009 βραβεύτηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Βρίσκεται στην 320η θέση της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2020, ενώ το 2019 είχε λάβει την θέση 95 στη λίστα Forbes 400. Η πραγματική αξία της περιουσίας του σε σημερινές τιμές υπολογίζεται σε 5.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο James Cox Chambers σήμερα 66 ετών, είναι συνιδιοκτήτης (μαζί με τις αδελφές του κατέχει το 49%)του ομίλου  Cox Enterprises, με δραστηριότητα κυρίως στους τομείς της ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά δεν είχε ποτέ διοικητικό ρόλο στον οικογενειακό του  όμιλο. Επέλεγε πάντα να δραστηριοποιείται σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Σήμερα συνεχίζει να αναζητά  επενδυτικές ευκαιρίες σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο γάμος με την Nabila Khashoggi

Nabila Kashoggi

O James Cox Chambers παντρεύτηκε την πανέμορφη  Nabila Khashoggi,  τη μεγάλη κόρη του Adnan Khashoggi , του λιβανέζου δισεκατομυριούχου εμπόρου όπλων, που κυριαρχούσε τη δεκαετία του 80.

Ο “πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο”, όπως έλεγαν τότε τον Αντάντ Κασόγκι,  έδωσε το όνομα της μεγάλης του κόρης  Nabila, στο διάσημο υπερπολυτελές super yacht των 86 μέτρων, με τα μπάνια από όνυχα,  τις 11 σουίτες και το ελικοδρόμιο. Πρόκειται για το yacht που… έκανε καριέρα στη μεγάλη οθόνη, αφού πρωταγωνίστησε στην ταινία του James Bond “Ποτέ μη λες ποτέ”. Το 1989  αποκτήθηκε από τον Ντόναλτ Τραμπ για 30 εκ. δολάρια, γιατί όπως είπε “απέκτησε ένα έργο τέχνης σε μια εξευτελιστική τιμή” και το μετονόμασε σε “Trump Princess”.

Τα σχέδιά του για την Ελλάδα

Ο James Cox Chambers είδε τις μεγάλες αποδόσεις που μπορεί να του εξασφαλίσει η δραστηριότητα στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και επέλεξε το δρόμο της εξαγοράς για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Γι αυτό και βολιδοσκοπεί την αγορά εδώ και καιρό και αναζητά προς εξαγορά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη σε ώριμο στάδιο με στόχο να χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ στο 1 GW.

 Για το σκοπό αυτό έχει έρθει σε επαφές και συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες, και κάποιες από τις συζητήσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα.

 Η επέκταση στην Ελλάδα θα γίνει μέσω της εταιρείας  του Nationale Energy Holding που λέγεται ότι  ήδη έχει συμφωνήσει με την εταιρεία Spes Solaris του Ομίλου Παναγάκου για την άμεση εξαγορά και κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων 18 Μεγαβάτ. Ο όμιλος Παναγάκος με μεγάλη ιστορία και ισχυρή παρουσία στο χώρο των φωτοβολταϊκών ήταν ένας από τους στόχους του αμερικάνου επενδυτή. Και έτσι η επίσημη είσοδος στην ελληνική αγορά θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα  με τη μεταβίβαση των 18 Μεγαβάτ, για τα οποία η προθεσμία κατασκευής είναι ο Ιανουάριος του 2021.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Παναγάκος διαθέτει “πακέτο” συνολικά 275 Μεγαβάτ (43 πάρκα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου) για τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει τις τιμές.

Δημήτρης Παναγάκος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Solar Cells

Τα υπόλοιπα 257 Μεγαβάτ του Ομίλου Παναγάκου που έχουν προθεσμίες κατασκευής από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2022, επίσης  ενδιαφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον αμερικάνο επενδυτή. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίσης χει ήδη υποβάλει αιτήσεις στη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 400 Μεγαβάτ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση