Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ποιες κινήσεις πριν από 12 μήνες θα σας έκαναν πλούσιους

Κόντρα στις φτωχές επιδόσεις των βασικότερων δεικτών όσοι διάβασαν καλά τις εξελίξεις και πήραν τα σωστά ρίσκα την χρονιά που πέρασε εξασφάλισαν αποδόσεις που ζαλίζουν. Ο John Authers περιγράφει μερικά από τα καλύτερα «στοιχήματα» μέσα από τις κινήσεις ενός φανταστικού hedge fund: του Hindsight Capital. Επενδύει άπαξ στις αρχές της χρονιάς και έχει τη δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις μόνο στις 30 Ιουνίου. Δεν μπορεί να επενδύσει σε συγκεκριμένες μετοχές, δεν χρησιμοποιεί μόχλευση, αλλά μπορεί να σορτάρει για να κερδίσει από την πτώση των τιμών.

Οι περσυνές προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν και οι επενδύσεις προσέφεραν αποδόσεις που έφτασαν ακόμα και πάνω από 500%.

Ορισμένες από αυτές: το σορτάρισμα του πέσο, το ποντάρισμα σε υποχώρηση της κινέζικης οικονομίας μέσω του σορταρίσματος της αγοράς μετάλλων και της θέσης long σε 30ετή αμερικανικά ομόλογα (απόδοση 43%).

Βλέποντας το τέλος της bull market στις ΗΠΑ έπαιξε ένα ενδιαφέρον στοίχημα. Βγήκε long σε μια τετράδα μετοχών (Facebook, Amazon, Neflix και Google) και σορτάρισε τον υπόλοιπο S&P, εξασφαλίζοντας 70% απόδοση.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχήματα ήταν αυτό που προέβλεπε πτώση στην Ελλάδα και άνοδο στην Ευρώπη, που είχε ήδη χτίσει τα τείχη προστασίας: με θέση short στις ελληνικές μετοχές και Long στην Ιταλία κέρδισε 65%.

Ακόμα ποιο εξειδικευμένο «ελληνικό» στοίχημα ήταν αρχικά η αγορά προστασίας έναντι της ελληνικής αγοράς και το γύρισμα σε πώληση στις 30 Ιουνίου, λίγο πριν την συμφωνία: απόδοση πάνω από 500%…