Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Red Alert από 21 φαρμακευτικές εταιρείες: Αλλαγή τοπίου στην υγεία και τις επενδύσεις αν ψηφιστούν τα νέα μέτρα

εκτακτο

Οι 21 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης με κοινή ανακοίνωσή τους, ως μέλη του PhRMA Innovation Forum, επισημαίνουν ότι με την προτεινόμενη «δέσμη μέτρων» για τη φαρμακευτική πολιτική, το τοπίο για την υγεία και τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα είναι πια το ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν οι δυο πλευρές σε ουσιαστικό διάλογο πριν την ψήφιση των νέων μέτρων.

Το το PhRMA Innovation Forum υποστηρίζει έμπρακτα δομικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας, καθώς και για τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και υπηρεσίες σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Παράλληλα, έχει συνταχθεί με την Ελληνική Πολιτεία στην Εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, που είναι άκρως απαραίτητες για την απασχόληση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αντί, όμως, για δομικές μεταρρυθμίσεις, το Υπουργείο Υγείας προωθεί οριζόντια μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και θέτουν μελλοντικές επενδύσεις εν αμφιβόλω“, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις:

Αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία των Πολιτών

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία:

Αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η  Πολιτεία:

 Ναι στις δομικές αλλαγές, όχι στα οριζόντια μέτρα

Το PhRMA Innovation Forum έχει προτείνει συγκεκριμένες τομές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και την εξοικονόμηση πόρων. Λέει ΝΑΙ στις δομικές αλλαγές και ΟΧΙ στα οριζόντια, φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Προτείνει τομές, όπως:

Με βάση τις προτάσεις τους,  οι εταιρίες καλούν την Πολιτεία και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα, πριν την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου.

Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να δίνει κατηγορηματικά τη δυνατότητα της εξειδίκευσης των προτάσεων, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ουσιαστική και πλήρη ευθυγράμμιση, που θα οδηγήσει στην λήψη σωστών αποφάσεων.

Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο σύστημα υγείας στην Ελλάδα χωρίς τη διασφάλιση πρώτα από όλα της υγείας των ασθενών, αλλά και της βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών.

Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με την επιβολή νέων φόρων, παρά μόνον με την προσέλκυση επενδύσεων. Το υπάρχον φοροεισπρακτικού τύπου καθεστώς έχει ήδη εξαντλήσει τις ανοχές της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην χώρα“.

Οι εταιρείες μέλη του PhRMA Innovation Forum είναι:

ABBVIE, AMGEN HELLAS, ASTELLAS, ASTRAZENECA HELLAS, BAYER HELLAS, BMS HELLAS, CSL BEHRING HELLAS, GENESIS PHARMA, GILEAD SCIENCES, GSK, JANSSEN- CILAG, MERCKSERONO HELLAS, MSD, NOVARTIS HELLAS, NOVO NORDISK HELLAS,  PFIZER HELLAS,  PHARMASERVE- LILLY, ROCHE HELLAS, SANOFI-AVENTIS, SHIRE HELLAS, UCB.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Κούβελας προς φαρμακοβιομηχανία: Υπομονή να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπάταλοι